Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Mannen som ikke kan fengsles»:

Han var tiltalt for over 40 tyverier og bedragerier, men kan ikke straffes. Han fortsetter å stjele, men har «grønt kort» hos politiet

- Det ikke folk forstår er at han styres av sykdommen og psykosen.

BORETTSLAG: I dette nabolaget i Alta skal mannen ha stjålet fra beboernes postkasser. Foto: Google streetview
BORETTSLAG: I dette nabolaget i Alta skal mannen ha stjålet fra beboernes postkasser. Foto: Google streetview Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Altaposten blir han beskrevet som «Mannen som ikke kan fengsles». Lokalbefolkningen sier han har et «grønt kort» hos politiet.

Mannen, som er i slutten av 20-åra, kan ikke kan straffes grunnet utilregnelighet, men står bak en rekke lovbrudd i Alta gjennom flere år, skriver iFinnmark.

Nye lovbrudd i form av innbrudd og tyverier den siste tida har skapt lynsjestemning i Alta. Han skal ifølge politiet blant annet ha stjålet fra personers postkasser og brukt andres bankkort til å gjøre kjøp på nettet.

I sosiale medier hagler det uttalelser som: «Kapp av han armer og bein, problem løst», og «det går jo an å være uheldig å komme borti bakhodet hans med et balltre eller noe sånt.» .

Etter et kort opphold borte fra Alta, bekrefter regionlensmann Svein Tore Nilsen overfor iFinnmark at mannen er tilbake i Alta, hvor han de siste dagene er knyttet til nye straffbare forhold.

Paranoid schizofren

Men mannen er paranoid schizofren og psykotisk, ifølge hans forsvarer, Harald Grape. Han har ikke rettslig handleevne, og kan i utgangspunktet ikke kjøpe seg en flaske brus.

I Hålogaland lagmannsretts dom fra mai i år, kom en delt rett fram til at han måtte frikjennes for tiltalen på hele 47 overtredelser av straffeloven. Nesten alle overtredelsene gjaldt tyveri og bedrageri.

I dommen går det fram at han selv har sagt at han har et frikort til å begå ny kriminalitet, fordi han er strafferettslig utilregnelig.

De tre fagdommerne og en meddommer kom til «at det ikke var sikre holdepunkter for at det ikke var noen rimelig tvil om at mannen var tilregnelig på gjerningstidspunktet.» Tvilen innebar at mannen av flertallet ble ansett som ikke tilregnelig, og han ble dermed frikjent.

De tre meddommerne i mindretallet, mente mannen var tilregnelig og kunne straffes.

- Burde vært behandlet

- Det ikke folk forstår er at han styres av sykdommen og psykosen, ikke av sin egen frie vilje, sier Grape til Dagbladet.

Forsvareren forstår folks fortvilelse, men mener at folk viser manglende forståelse for personer med psykiske lidelser. Forsvareren sier at mannen kan sammenliknes med barn og utviklingshemmede, som heller ikke kan straffes i en domstol.

Forsvarer: Harald Grape er mannens forsvarer.
Forsvarer: Harald Grape er mannens forsvarer. Vis mer

- Men det er det psykiatriske helsevesenet som ikke fungerer her. Han burde vært behandlet mer aktivt. Han har et vedtak om tvungent psykisk helsevern uten døgnopphold, og må møte opp for å få medisinen sine, men disse medisinene er tydeligvis ikke nok for å forhindre at han begår kriminalitet, sier Grape.

Retten fant også at mannens schizofrenidiagnose ikke var godt behandlet, og at han har vært aktivt psykotisk over lang tid. Mannen har også siden ung alder slitt med rus, ifølge dommen.

I dommen går det fram at to av de sakkyndige, som har fulgt mannen over en lang periode, anser mannen for å ha vært psykotisk fra 2006 og fram til nå.

- Mannen er dømt seks ganger, og vi jobber nå med å få begjært gjenopptatt disse dommene. De sakkyndige mener han muligens har vært utilregnelige siden 2004, sier Grape.

- Jeg er ingen trussel

Dagbladet har vært i kontakt med mannen. Han er helt åpen om at han stjeler.

Grape opplyser at slik mannen framstår, nettopp viser at mannen har en helt annen virkelighetsoppfatning enn folk flest.

Han mener også det er viktig å få fram hvordan mannen tenker.

- Når folk kaller deg en tyv, hva tenker du da?

- Folk som stjeler, er ikke de verste folka i samfunnet. Jeg er ikke noen umiddelbar trussel for folk, sier mannen.

- Men forstår at du folk blir sinte når du stjeler fra dem?

- Jeg har opplevd å bli frastjålet ting jeg også, så jeg vet hvordan det føles.

- Hvorfor stjeler du?

- Nei, det er ikke noe spesielle grunn.

- Når du stjeler fra postkasser, tenker du ikke at det er andres ting?

- Jeg trenger penger jeg også. Jeg har ikke jobb og er sosialklient.

- Men det er jo andre sine penger?

- Sånn tenker ikke jeg. Jeg bryr meg ikke så særlig om det.

- Kommer du til å fortsette å stjele?

- Jeg kommer nok til å gi meg, eller, jeg vet ikke om jeg kommer til å fortsette.

- Ikke noe de vil savne

Dagbladet spør mannen så om hva slags sykdom han har og hvorfor han er strafferettslig utilregnelig. Det gir han ikke noe konkret svar på, men sier følgende:

- Legene er uenige med politiet, og jeg kan ikke straffes i noen rettssal. Folk må slutte å skrive om dette her. Det er ikke noe som burde bry folk at jeg stjeler. Jeg har strengt talt ikke stjålet noe som er kjært for dem eller noe de vil savne. Jeg stjeler kreditten de får hos en bank, sier mannen.

- Men ofte vil jo dette være penger som folk har jobbet hardt for?

- Det er ikke hardt opparbeidede penger. De kaster penger etter folk disse bankene. De blir ikke skyldige penger heller. De er forsikret og da er alt i orden.

- Handlet Apple-produkter

Ketil Midttun skal være et av mannens ofre.

- Han nappet et VISA-kort fra meg som var kommet i posten. På det har han han allerede bestilt reiser og handlet blant annet Apple-produkter. Det jo er helt jævlig at han roter i postkassa til folk på den måten, sier Midttun til Altaposten.

Til Dagbladet sier han at man beklageligvis har et lovverk som ikke fanger opp mannen.

MENER HAN TRENGER HJELP: Ketil Midttun skal være et av ofrene for mannens tyverier. Han mener mannen trenger mer hjelp.
MENER HAN TRENGER HJELP: Ketil Midttun skal være et av ofrene for mannens tyverier. Han mener mannen trenger mer hjelp. Vis mer

- Denne mannen trenger jo ikke fengselsstraff. Han er syk, og trenger mer psykiatrisk hjelp og tilsyn, sier Midttun.

På en Facebook-gruppe i Alta går styreleder i Myrsethveien borettslag, Claus Jørstad, ut og advarer beboerne.

- Til tross for postkasser med lås, har han brutt disse åpne og stjålet post, står det i Facebook-meldingen.

Claus Jørstad er også Frp-politiker, og sitter i kommunestyret i Alta og på fylkestinget i Finnmark. 
Claus Jørstad er også Frp-politiker, og sitter i kommunestyret i Alta og på fylkestinget i Finnmark.  Vis mer

- Enten så er folk fly forbanna over at de ikke får ha tingene sine i fred, men også at han påfører folk tap. Det bor også mange barn i nabolaget, og jeg sier ikke at han kommer til å gjøre noe mot dem, men det er klart det er skremmende for dem å plutselig se en vilt fremmed mann stå inne i huset, sier Jørstad til Dagbladet.

Han forteller at borettslaget har hatt mannen på besøk to ganger.

- Etter den første gangen ordnet vi låser på postkassene. Men da han var her nå, brøt han bare opp disse, sier Jørstad. Ifølge ham har mannen stjålet personopplysninger fra beboerne.

Jobber med sakskompleks

Til Altaposten sier lensmann Svein Tore Nilsen at det er beklagelig at noen oppfatter det som at politiet ikke tar anmeldelser av mannen på alvor.

- Jeg håper og tror at det ikke er tilsiktet på noen slags måte. Enhver anmeldelse vil bli behandlet seriøst uansett hvem anmeldelsen berører. Er folk utsatt for denne personen, ta kontakt. Vi tar imot anmeldelsene og jobber med å bygge opp et sakskompleks mot nevnte, sier Nilsen.

Til iFinnmark sier Nilsen at det er ingen tegn til at den kriminelle aktiviteten er i ferd med å avta.

Når det gjelder truslene på sosiale medier, følger også politiet med på dem.

- Personen har krav på samme beskyttelse som alle andre, dersom noen går til håndgripelighet, sier regionlensmannen, til avisa.

Ikke den eneste

I Norge er det flere personer som er notorisk kriminelle, men som ikke kan straffes.

I mars i fjor skrev Bergens tidende om 35 år gammel mann som var «dagligvareforretningenes store skrekk».

«I årevis har han stjålet varer. Denne uken var han på farten i flere butikker i Fyllingsdalen, sammen med to andre menn. Øl forsvant.

35-åringen ble pågrepet av politiet samme dag, men løslatt. Han er erklært strafferettslig utilregnelig.», skrev avisa om mannen som politiet den gang hadde over 100 registrerte saker på.

Stavanger Aftenblad skrev i 2012 om en mann med dameveske på Våland. Da politiet kontrollerte ham, fant de et bankkort som ikke tilhørte mannen som av politiet kalte en gjenganger.

- Denne gjerningsmannen er ikke strafferettslig tilregnelig, og vi kan ikke sette ham i arrest, sa operasjonsleder Jan Henning Andersen ved Rogaland politidistrikt til Aftenbladet.

- Betyr det at han bare kan fortsette å stjele, uten at dere kan gjøre noe?

- I prinsippet, ja.

- Skjer dette ofte? Hver uke?

- Om ikke ukentlig, så jevnlig. Vi kjenner ham godt, for å si det slik.

- Er han også rusmisbruker?

- Ja, det må han nok karakteriseres som.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!