ÅPENHJERTIG: Steve Bannon snakker ut i intervjuet med 60 minutes. Video: CNN Vis mer

Han var Trumps høyre hånd. Så ble han kastet ut av Det hvite hus. Nå snakker han ut

Steve Bannon hevder han vil fortsette å forsvare Donald Trump.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For rundt tre uker siden var Donald Trumps sjefstrateg, Steve Bannon, ferdig i Det hvite hus.

Hvorvidt han selv valgte å si opp, eller om det var Donald Trump, eller Trumps nytilsatte stabssjef og ryddegutt John Kelly som sparket ham, vites ikke. Det har kommet motstridende meldinger.

Det som uansett er klart er at Bannon er tilbake i det omstridte, sterkt høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart.

Støtter Trump

Bannon har gitt noen korte uttalelser i kjølvannet av at han forlot Det hvite hus, som da han ga uttrykk for at han «vil gå i krigen for Trump mot hans motstandere».

Men nå har Bannon gjort sitt første lengre intervju etter at han returnerte til Breitbart. I intervjuet med CBS' nyhetsmagasin 60 minutes gjentar Bannon sin støtte til presidenten.

- Jeg er en fighter. Og jeg tror det er derfor jeg og Donald Trump kommer så godt overens. Donald Trump er en fighter. Han er god på kontraangrep. Jeg kommer til å være hans støttespiller på utsiden hele tiden, sier Bannon.

- Så du kommer ikke til å angripe Trump?

- Nei, vårt mål er å støtte Donald Trump.

- Det var bare jeg som støttet Trump

Bannon penser så inn på krangelen i etterkant av opptøyene i Charlottesville, der Trump fikk krass kritikk for ikke umiddelbart å ha tatt avstand fra nynazister, Ku Klux Klan og høyreekstreme.

Trump sa at han fordømte volden på «mange sider» etter demonstrasjonen der 32 år gamle Heather Heyer ble drept da en bil pløyde inn i en gruppe motdemonstranter.

Trump tok eksplisitt avstand fra grupperingene etter hvert, men mange mente det tok for lang tid. Den opprinnelige demonstrasjonen var rettet mot at Charlottesville skal fjerne statuen av sørstatsgeneral Robert E. Lee fra en park i byen.

Ifølge Bannon var han den eneste i Det hvite hus som støttet presidenten i kjølvannet av demonstrasjonene og hans uttalelser.

- Det han prøvde å si var at de som var der for å støtte monumentet, og som gjorde det fredelig, og de som var mot det, det er sånn det første grunnlovstillegget fungerer, sier Bannon, som legger til at det ikke finnes noe rom i amerikansk politikk for «nynazister, sørstatsnasjonalister eller Ku Klux Klan».

Ifølge Bannon ønsket Trump bare å spørre hvor man setter grensen. Hvilke monumenter kan få stå og hvilke må fjernes?

- Mitt problem, og dette sa jeg til general Kelly, er at om du er på lag med en person, så er du det. Jeg var stolt av å gå ut og støtte president Trump i media den dagen, sier Bannon.

- Burde si opp

Han går langt i sin kritikk av flere, de fleste av dem ikke navngitte, personer i Det hvite hus. Han sier at noe av det som ble lekket fra Det hvite hus den uka var «uakseptabelt» og at dersom man ikke vil forsvare presidenten, burde man si opp.

Han peker spesielt på Trumps økonomiske rådgiver, Gary Kohn, som i et intervju med Financial Times ga uttrykk for misnøye med Trumps håndtering av demonstrasjonene.

- Jeg snakker om Gary Kohn og noen andre folk. Hvis du ikke liker det Trump gjør og ikke er enig i det, så har du en forpliktelse til å si opp, sier Bannon.

TRUMP OM BANNON: - Han er en bra fyr, men vi får se hva som skjer, sa Trump om Steve Bannon for bare noen dager siden. Nå ser det ut til at Bannon er ferdig som sjefsstrateg for presidenten. Video: CNN Vis mer

- Så Gary Kohn burde sagt opp?

- Absolutt, svarer Bannon.

I forkant av at Bannon forsvant ut av Det hvite hus skal han ha vært i konflikt med en rekke personer i Det hvite hus, herunder både rådgivere og medlemmer av Trumps familie.

Ifølge Washington Post skal det ha vært mannen som er brakt for å få orden i rekkene i Det hvite hus, stabssjef John F. Kelly, som sto bak avgjørelsen om å fjerne Bannon.

- Dette var utvilsomt én manns avgjørelse: Kelly. Et hundre prosent, sa en kilde til avisa.

Kelly skal ha latt seg frustrere av Bannons hang til å forsøke å påvirke politikk i saker han ikke jobbet med, og hans offentlige feide med Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster.