MINNEORD: Ap-leder Jonas Gahr Støre holdt tale i Frank Aarebrots bisettelse. Video: NRK / Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

Jonas Gahr Støre i bisettelsen av Frank Aarebrot:

- Han var vår beste venn og skarpeste kritiker

En fullsatt kirke har i dag tatt farvel med den folkekjære statsviteren Frank Aarebrot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg hadde sendt blomster til Korskirken, i likhet med svært mange andre organisasjoner, politiske partier og utdanningssteder. Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre var tilstede og holdt tale.

- I dag har denne ruvende stemmen stilnet. Frank Aarebrots evne til å formidle fascinerte oss, men det var hva han formidlet og hva han stod for som imponerte meg. Han levde som han lærte. Det gjorde ham til hel ved. Frank tok politikken et skritt lenger og han forklarte oss hvor viktig den offentlige samtalen er for demokratiet, sa Jonas Gahr Støre i sin tale.

- Venn og kritiker

Han minnet den fullsatte kirken om at Frank Aarebrot var hvileløst opptatt av oppdraget å inkludere stadig flere, et oppdrag som aldri vil bli sluttført, og han fortalte at den avdøde professoren i sammenliknende politikk aldri la skjul på at han tilhørte Arbeiderpartiet, at han var venn og den skarpeste kritiker på samme tid.

- Frank har vært et opplysningsmenneske som ville bringe verden framover. Han var opptatt av Norge i og med Europa. Han tok den lille manns parti. Mest av alt vil jeg savne Frank for det han stod for, sa Støre.

Tidligere sjefredaktør Olav Terje Bergo i Bergensavisen sa fra talerstolen at Frank Aarebrot var glad i alle politiske partier.

BISETTES: Se Professor Frank Aarebrots bisettelse i Korskirken i Bergen i dag. Mange kom for å ta et siste farvel med den populære statsviteren. Bisettelsen ble direktesendt med tillatelse fra de pårørende. VIDEO: NRK / Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer Vis mer

- Han var skarp og kritisk til alle, som han var til sitt eget parti. Han var glad i alle, og alle var glade i ham, sa Bergo.

- Rar og kjekk mann

Enken Marian Flick, datteren Maike og sønnen Erik holdt rørende, men også morsomme taler.

- Frank mente han var ekspert på alt. Da jeg var gravid første gang, ringte han fra Heimevernet og sa at jeg kunne ta alt med ro. Han var blitt sanitetsoffiser og mente han kunne ta imot barnet, uten problemer. Rundt middagsbordet hjemme hos oss måtte jeg passe på at alle fikk ordet. Du var en rar og kjekk mann, sa hun.

- Min far smilte og humret stort sett alltid etter at han hadde hatt besøk av journalister. Han var ikke flink med helsen sin, så jeg tillater meg å si til helsike at du ikke tok vare på din egen kropp, til helsike at du røykte som om livet stod på spill, til helsike for at du ikke er her lenger, sa sønnen Erik.

- Da mamma var på tur og far hadde ansvaret for oss barn, ble det fleskepannekaker eller pølser med potetstappe. Hver gang. Nå savner jeg armkroken din, pappa, sa datteren Maike.

Tidligere stortingsrepresentant Heikki Holmås leste og delvis sang Nordal Grieg-diktet «Til Ungdommen».

Kritiserte kirken

Presten Thor Brekkeflat sammenliknet Frank Aarebrot med Korskirken.

- Kirken vår trenger rehabilitering, men inne i kirken er det så mye å finne. Frank hadde så mye å gi oss alle sammen. Han var kritisk til kirken, men han var med og begrunnet det med Kirkens bymisjon og Kirkens Nødhjelp.

Frank Aarebrot har vært mye i Nederland ettersom hans kone er nederlender. En av tradisjonene han likte aller best derfra har vært det å bringe blomstene fra gravferdsseremonien videre til et krigsminnesmerke fra 2. verdenskrig for å hedre dem som ga livet sitt for at vi skulle kunne leve våre liv i frihet.

Derfor har hans etterlatte valgt å ta med blomstene fra seremonien i Korskirken for å legge dem ned ved to krigsminnesmerker i Bergen.

Seinere i dag vil familien sammen med Universitetet i Bergen minnes Frank Aarebrot gjennom samvær og samtaler i Universitetets aula.

Studentersamfunnet i Bergen arrangerer en minnestund i kveld. Arrangementet finner sted på Muséplassen foran Universitetsmuseet, og er åpent for alle.

Korskirken i Bergen ble bygd på 1100-tallet. Den er en av få kirker i Norge som var i besittelse av en relikvie av det sanne kors.