- Han var veldig preget, han gråt og var utrøstelig

Den drapstiltaltes sykelistens kone forklarte at det tøffeste var å møte de pårørendes lidelser i retten.

TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove Media
TRAGISK ULYKKE: Det var 18. oktober i fjor at de to syklistene, en kvinne og en mann, støtte sammen på fortauet langs Kirkeveien i Oslo. Kvinnen ble deretter kastet ut i veibanen, ble truffet av en buss og døde seinere av skadene. Nå er syklisten siktet for uaktsomt drap. Foto: Fredrik Hove / Hove MediaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 35 år gamle mannlige syklisten som er tiltalt for uaktsomt drap etter at en 46 år gammel kvinnelig syklist døde, erklærte seg ikke skyldig i uaktsomt drap da rettsaken startet i Oslo tingrett i går. Kvinnen falt ut i veibanen som følge av sammenstøtet, og ble truffet av en buss og døde 18. oktober i fjor.

Ulykken skjedde i Kirkeveien ved krysset til Sognsveien i Oslo, rett nedenfor Ullevål sykehus. Det er første gang at en syklist står tiltalt for uaktsomt drap på en annen syklist i Norge.

Etter å ha vært på en åstedsbefaring tidligere i dag, var den drapstiltaltes kone første vitne ut i retten i dag. Hun var ikke til stede når ulykken fant sted, og ble dermed ikke krysseksaminert av forsvarer eller forsvarsadvokaten.

- Kan du fortelle hvordan du og dere opplevde ulykken og tiden etterpå? spurte den tiltaltes advokat.

- Jeg holdt et foredrag og fikk beskjed på telefonsvareren at noe hadde skjedd. Etter dette ringte jeg han, og han var veldig preget. Han ba meg komme ned på legevakta, og han fortalte meg at han hadde vært involvert i en ulykke hvor en dame hadde mistet livet. Han var veldig preget. Han gråt og var utrøstelig. Jeg dro på nattevakt selv om det ikke føltes så greit å forlate han, men jeg gjorde det, sier den tiltaltes ektefelle i vitneboksen.

Holde avstand Hun forteller at dagene som fulgte var litt tåkete, og at hun jobbet med å holde litt avstand til hendelsen. Han fortalte om hendelsen til venner og familiemedlemmer om og om igjen.

- Jeg var opptatt av det slik at han ikke ble traumatisert. Han tok i mot hjelp fra fagfolk, og han skrev felles mail til flere venner for å informerer om hvordan det gikk.

Bunnløs sorg - Etter tre uker kom en av avdødes etterlatte på jobb til ham, og var veldig preget av en kanskje noe sjokkartet og bunnløs sorg. Han bar på et veldig sinne som kom til utrykk i møte mellom dem. Og med det kom de pårørendes lidelser veldig nært. Det gjorde veldig inntrykk og gjorde at han ble preget av dårlig nattesøvn og mareritt. Det roet seg litt etterhvert, men tiltok igjen da vi fikk beskjed om siktelsen, og da ble det vanskelig igjen. Han fikk mye magetrøbbel og gikk ned i vekt, forklarte kona i retten.

Da siktelsen ble omgjort til tiltale eskalerte det på nytt.

- Han er ikke en mann av unødvendig mange ord eller dramatiske følelsesuttrykk, men blir heller stille og mutt og avisende. Litt utilgjengelig for komunikasjon.

Kona forklarte i retten at de ventet et barn om noen uker.

Pårørendes lidelser - At vi har stått i denne saken har opptatt han mer enn at vi skal bli foreldre. Han har deltatt lite i forhold til forberedelser for barnet som skal komme. Det har vært spesielt viktig for han å formulere en beklagelse overfor pårørende hvor oppriktighet og ekthet får komme til utrykk. Spesielt dette lidelsestrykket som vi har blitt klar over som har tynget de pårørende. Det tøffeste med tanke på rettsaken har vært å møte de pårørendes lidelse, forklarte kvinnen.

Aktor avsto fra å stille noen spørsmål.