LETTET FAMILIE: Mandla Mandela - eller bare «Chief» - hviler seg her mot statuen av sin bestefar Nelson Mandela. Etter en tøff desember er det nå ingenting som feiler det 94 år gamle verdensikonets helse, forteller barnebarnet i intervjuet med Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
LETTET FAMILIE: Mandla Mandela - eller bare «Chief» - hviler seg her mot statuen av sin bestefar Nelson Mandela. Etter en tøff desember er det nå ingenting som feiler det 94 år gamle verdensikonets helse, forteller barnebarnet i intervjuet med Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

- Han var virkelig savnet i vårt samfunn nå i jula

Dagbladet møtte Nelson Mandelas barnebarn i Cape Town.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Dagbladet): Nelson Mandela (94) lå tre uker på sykehus i desember. Barnebarnet forsikrer at bestefars helse nå er bra igjen.

Dagbladet intervjuet 38 år gamle Mandla Mandela i Cape Town i går. Mandla går under tilnavnet «Chief» - høvding - som er tittelen han har hjemme i Mvezo, Mandela-familiens eget hjemsted.

Det var hans bestefar Nelson Mandela som ønsket at Mandla skulle innta høvdingrollen tilbake i 2005. To år seinere fikk barnebarnet plass i det sørafrikanske parlamentet - også det etter råd fra familieoverhodet.

Takker for støtten
En hel verden fulgte nervøst med da 94 år gamle Nelson Mandela var innlagt på sykehus i tre uker med lungebetennelse i desember. Han ble også operert for gallestein.

Andre juledag ble han utskrevet, og siden har ikonet fått pleie i sin bolig utenfor Johannesburg.

- Vi er først og fremst veldig glade for all støtten vi har fått, sier Mandla Mandela til Dagbladet ved havna i Cape Town.

- Det har strømmet inn med hyggelige erklæringer, bønner og meldinger. Vi vil takke alle som har bedt for min bestefars velvære. I tillegg ønsker vi å takke legene som tok seg av min bestefar.

Gleder seg til feiring
- Ingenting feiler helsa hans nå. Vi er glade for de nyhetene, og vi som bor i Qunu og Mvezo, ser fram til at han skal komme seg hjem dit, slik at vi kan feire hjemkomsten sammen med ham.

- Dere har en julefeiring å ta igjen?

- Ja! Han var virkelig savnet i vårt samfunn nå i jula. Hver julefeiring pleier vi å samle oss rundt ham. Da deler han sine historier, opplevelser og erfaringer. Han er en stor historieforteller. Det savnet vi nå, så vi ser fram til å få ham hjem, svarer barnebarnet.

Leste smuglet tale
Nelson Mandela har besøkt Norge fem ganger - seinest i 2005. I 1993 kom han til Oslo for å motta Nobels fredspris sammen med Sør-Afrikas daværende president Frederik W. de Klerk. De to har fått sine statuer oppført akkurat her vi møter Mandla, sammen med de to andre sørafrikanske vinnerne av Nobels Fredspris - Albert Lithuli og Desmond Tutu.

Men det er og blir Nelson Mandela som er nasjonens store ikon.

- Vet du, allerede da jeg var 13 år dro jeg til Frankrike for å motta en pris på vegne av bestefar. Han hadde fått smuglet en tale ut av fengselet. Den måtte jeg lese opp. Bunken av ark han hadde skrevet, var så tykk, smiler Mandla Mandela, og lager tre-fire centimeters glipe mellom tommelen og pekefingeren.

- Da min bestefars navn ble lest opp som vinner av Nobels Fredspris sammen med de Klerk, ble vi veldig ydmyke som familie. Det var et bevis på en global anerkjennelse av hans arbeid.

I 2009 fikk Mandla Mandela forespørsel om han kunne tenke seg en rolle i nasjonalforsamlingen. Han var skeptisk selv, men søkte råd fra farfaren.

- Da sa han: Husk ansvaret vår familie har. Vi skal tjene folket, forteller Mandla.

- Den oppgaven er ikke bare isolert til stedet vi er fra, vi skal også jobbe for storsamfunnet, nasjonalt og globalt. De stedene hvor vi kan gi våre hender for å bedre hele samfunnet - det er der vi må være. Så jeg kom til parlamentet på grunn av min bestefars støtte og visdom.

Første møte som niåring
Det var først i 1983 - det året Mandla Mandela fylte ni år - at han møtte han sin farfar. Det skjedde i Pollsmoor-fengselet i Cape Town. Mandla husker han satt på venterommet sammen med Nelsons daværende kone Winnie.

- Da hørte jeg stemmen på noen som nærmet seg. Vedkommende snakket med de fengselsansatte: «Hvordan er det med deg, vokter? Godt å se deg, vokter!» Stemmen hørtes bedre og bedre, helt til den gigantiske figuren til min bestefar sto i døråpningen. Det var første gang jeg så ham.

I 1986 ble Mandla Mandela - da 12 år - smuglet ut av Sør-Afrika, for å oppholde seg i Swaziland. Der var han også da verden fikk nyheten om at Nelson Mandela var løslatt 11. februar 1990.

- Plutselig begynte veldig mange å benke seg foran TV-skjermen på skolen min. Noen fortalte at bestefar var i ferd med å bli løslatt, men det nektet jeg på. «Den dagen får vi ikke oppleve», sa jeg.

Stadig flere samlet seg foran apparatet, husker barnebarnet.

- Og akkurat i det øyeblikket jeg også entret TV-rommet, fikk vi se ham på distanse, mens han gikk mot fengselsporten. Til slutt kom han ut som en fri mann. Og holdt sin knyttede neve i været. Det var veldig emosjonelt for meg, forteller Mandla Mandela.

STERKE BÅND: Her er Mandla Mandela (i midten) sammen med bestefar Nelson Mandela i 2009. Til venstre sitter Sør-Afrikas nåværende president Jacob Zuma. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB Scanpix
STERKE BÅND: Her er Mandla Mandela (i midten) sammen med bestefar Nelson Mandela i 2009. Til venstre sitter Sør-Afrikas nåværende president Jacob Zuma. Foto: Siphiwe Sibeko / Reuters / NTB Scanpix Vis mer