Mener Eriksson feilinformerer:

- Han vet ikke hva som skjer

Fiskerinæringa tar feil når de kaller egen plastforsøpling for «gamle synder», mener Naturvernforbundet, som mener bransjen feilinformerer.

PLAST I HAVET: Naturfotograf Roger Brendhagen har besøkt og fotografert øya Runde på Sunnmøre og dens fjærkledde beboere i snart ti år - og i år er intet unntak. Men i år ble ikke dette noen hyggelig erfaring for fotografen. Video/foto: Roger Brendhagen. Klipp: Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Å krangle om hvor søppelet kommer fra, er meningsløst, sa Robert Eriksson, leder av interesseorganisasjonen Sjømatbedriftene til Dagbladet i midten av mai.

Eriksson, tidligere arbeidsminister i Solberg-regjeringen, reagerte på pekefingeren han fikk rettet mot seg av klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) da sistnevnte anklaget fiskerinæringa for å stå bak plastforsøplinga på fugleøya Runde.

- Plasten som kommer til syne, er nok mye gamle synder, sa Eriksson.

Det får Naturvernforbundet og frivillige som rydder plastavfall langs norskekysten til å reagere.

- Sinte og fortvilet

De anklager nå Eriksson for å feilinformere, bortforklare og forsøke å fraskrive seg ansvaret.

- Han er tydeligvis ikke informert. Han kan ikke ha vært ute i felt og kikket på strendene. Hadde han vært det, ville han ha visst at det kommer nytt plastavfall fra fiskerinæringa hele tida, sier Per-Erik Schulze, fagrådgiver i Naturvernforbundet.

- Det er feil. Og vi blir sinte og fortvilet når vi hører sånt. Jeg tror ikke han vet hva som skjer, sier strandrydderen Beate Amalie Kjerstad.

Både Schulze og Kjerstad mener det er helt åpenbart at plastavfallet som stammer fra fiskerinæringa, også er av nyere dato.

- Vi dokumenterer hva som er nytt og hva som er gammelt. Det finnes analysemetoder hvor man kan se hvor nedbrutt plasten er. Mye er nytt avfall fra fiskeri- og oppdrettsnæringa. En erfaren strandrydder får også inntrykk av hvor lenge avfall har drevet. Det er ikke til å ta feil av, sier Schulze i Naturvernforbundet.

PLAST I HAVET: Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) reagerer på plasten som finnes på Fuglefjellet i Herøy kommune på Sunnmøre. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet TV Vis mer

Frivillige rydder

På Runde ligger det også en miljøforskningsstasjon som heter Runde miljøstasjon. Den daglige lederen der, Nils-Roar Hareide, har tidligere sagt til Dagbladet at plastavfallet der «i hovedsak» stammer fra fiskerinæringa - både norsk og utenlandsk.

- Dette har skjedd i mange år nå, er noe norsk fiskerinæring ikke kan leve med. Man er nødt til å ansvarliggjøre dem som dumper dette avfallet, sa Hareide.

Strandrydderen Kjerstad, som sammen med flere lokale på frivillige på Lepsøya utenfor Ålesund, driver gruppa Plastpiratene. Sammen rydder de strendene på øyene i nærheten.

Seinest forrige helg var den lille gruppa, med Kjerstad i spissen, ute for å rydde. Og torsdag var hun ute i bare noen minutter for å illustrere for Dagbladet hvor mye plastsøppel som driver i land.

Da sendte Kjerstad dette bildet, fra Lausandsanden:

SØPPEL: På bare noen få minutter samlet Kjerstad dette søppelet på stranda på Lausandsanden. Foto: Beate Amalie Kjerstad
SØPPEL: På bare noen få minutter samlet Kjerstad dette søppelet på stranda på Lausandsanden. Foto: Beate Amalie Kjerstad Vis mer

3,5 tonn på to år

På to år har Kjerstad og Plastpiratene plukket flere tonn med plastsøppel vekk fra strendene her, ifølge Kjerstad. Til sammen er det 7 kilometer strandlinje.

I 2018 skrev Sunnmørsposten at Kjerstad og Randi Kjærstad Hagerup, også i gruppa Plastpiratene, hadde samlet inn 5,5 tonn plast i løpet av ett år i samarbeid med lokalmiljøet på Lepsøya.

Stadig oftere finner de dyrekadavre blant avfallet, som har fått surret seg inn i plast.

- Vi føler på stor avmakt. Vi har grått våre modige tårer i fjæra. Vi finner stadig døde sjøfugler og mengder av tau og avfall fra fiskerinæringa. Vi trenger hjelp til å stoppe kildene, sier Kjerstad.

Naturvernforbundet ved Per-Erik Schulze er enig med Kjerstad.

- Vi klarer ikke å rydde oss ut av problemet hvis det ikke stopper. Vi må ta fatt i de aktive kildene.

Eriksson forundret

- Uttalelsene Naturvernforbundet her kommer med er å som å slå inn åpne dører. Man blir litt forundret over hva motivet er, sier Eriksson til Dagbladet etter å ha blitt forelagt kritikken.

Hvis Naturvernforbundet tar «seg tid til å lese intervjuet med meg i Dagbladet, er det faktisk det stikk motsatte vi gjør», forteller Eriksson til Dagbladet. På nytt peker han på egne uttalelser om Runde.

- Vi erkjenner at mye plast kommer fra sjømatnæringa, og når det gjelder Runde så snakker vi mellom 40 til 50 prosent av plasten, men dette er ikke plast som har kommet over natta. Dette er plast som har kommet over tid, sier Eriksson.

Han mener heller ikke at han eller næringa for øvrig forsøker å fraskrive seg ansvaret. Sjømatnæringa «har et langt mer bevisst forhold til dette nå enn hva som var tilfellet for en del år tilbake», forteller Eriksson.

- Jeg kan berolige Naturvernforbundet om at både jeg og næringen er ute og plukker plast, sier han, og peker på strandryddefestivalen på Godøya på Sunnmøre, som næringa og organisasjonen Plastfritt Hav arrangerte sammen.