Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Han viet livet til å hjelpe andre

Brannmannen som døde under utrykning i Kvinesdal søndag, skulle slutte om tre måneder.

FRANKI: Brannmannen som omkom da brannbilen kjørte av veien under utrykning søndag, ble i dag identifisert. For lokalsamfunnet er han bare Franki. Foto: Privat
FRANKI: Brannmannen som omkom da brannbilen kjørte av veien under utrykning søndag, ble i dag identifisert. For lokalsamfunnet er han bare Franki. Foto: Privat Vis mer

Etter den fatale ulykken i Kvinesdal, hvor en brannbil kjørte av veien under utrykning, er brannmannen som omkom nå identifisert som Frank Oddvar Thoresen (59).

Thoresen var utrykningsleder ved Åmot brannstasjon. Han var fra selv fra bygda, og hadde lang erfaring i det lokale brannvesenet.

Teddy Broadhurst er svoger til Frank Oddvar Thoresen. På vegne av de pårørende forteller Broadhurst om en hjelpsom, dedikert brannmann som prioriterte familien over alt.

Smittsomt hjelpsom

Broadhurst omtaler bare Frank Oddvar som «Franki». Det samme gjør kollegene på brannstasjonen og lokalsamfunnet i Kvinesdal, ifølge Broadhurst.

- Om du spør etter Frank Oddvar er det ingen som vet hvem du snakker om. I Kvinesdal er han Franki, sier han med varme i stemmen.

- Franki kjenner alle og alle kjenner Franki. Alle visste for eksempel at de kunne komme til Franki hvis de trengte verktøy - og om han ikke hadde det, gikk han og kjøpte det så fort butikken åpnet, og så kom han på døra for å hjelpe til. Han hadde et smil om munnen og et glimt i øynene som inspirerte andre til å hjelpe til, sier Broadhurst.

GLIMT I ØYNENE: Franki i uniform, sammen med samboeren. Foto: Privat
GLIMT I ØYNENE: Franki i uniform, sammen med samboeren. Foto: Privat Vis mer

- Hadde tre måneder igjen

Den avdøde brannmannen etterlot seg samboer, to barn og ett barnebarn - og hele sju søsken. Flere av slektningene bodde i Kvinesdal fremdeles, hvor Frankis mor var fra - og flere bodde i nabokommunene Moi og Farsund, mens tre av søsknene bodde i Stavanger og Trondheim.

- Han hadde bare tre måneder igjen i brannvesenet, sier Broadhurst.

I september skulle han fylle 60 år - og da måtte han gå av som utrykningsleder i brannvesenet. Dette var en tilleggsjobb. Brannstasjonen i et lite samfunn som Kvinesdal har ikke så mange fulltidsansatte, forteller Broadhurst.

- Familien hadde et veldig tett og godt forhold. Vi kjente godt til jobben hans, og han var godhjertet og ivrig. Brannsjefen besøkte både i går og i dag, og det føles bra å få slik hjelp.

Lang og tro tjeneste

Franki var engasjert i Røde Kors i mange år, før han begynte i Kvinesdal brannvesen i 1996.

- Han ble vel født sånn - han skulle alltid hjelpe andre. Han var lagd for å være i tjeneste, og han døde i tjeneste, sier Broadhurst, og fortsetter:

- Han var 23 år i brannvesenet, og selv kalte han det ikke en ekstrajobb, men en hobby.

Også brannsjefen minnes sin avdøde kollega, som hadde vært i Brannvesenet Sør IKS siden 2007.

- Han viet livet til å hjelpe andre. Som kollega var han utrolig positiv, og det viktigste for ham var å redde liv, forteller brannsjef Jon Inge Aasen til Dagbladet.

- Stemningen på brannstasjonen er bare trist. I går hadde vi et møte med ambulansepersonell, politi og brannmannskaper etter ulykken. Det ble en sterk sammenkomst, sier Aasen.

Brannsjefen forteller at alle på brannstasjonen er i sorg, og at de samlet seg søndag kveld.

- Etter ulykken havnet fire personer på sykehus, og jeg var på sykehuset med dem. Én er fortsatt på sykehus, forslått, men det går greit. Han tar tiden til hjelp.

Kvinesdal i sorg

Broadhurst forteller at familien er i sorg, men at de samtidig er overveldet over all hjelpen de har fått etter ulykken.

- Frankis sønn og min kone har hatt det veldig tøft. Det har vært et fantastisk apparat som har hjulpet familien nå. Kort tid etter ulykken fikk vi hjelp av et kriseteam.

Lokalsamfunnet har også stilt opp for familien.

- Det kom folk på døra med seks flotte, nybakte brød. Ikke før har de gått, så kommer det noen andre med blomster, sier han.

Broren til Franki fylte 50 år kvelden før dødsfallet. På festen ble det delt mange fine ord mellom Franki og søsknene, forteller Broadhurst.

- Han som ledet kriseteamet var tilfeldigvis også på festen. Dette er et lokalsamfunn som til tider har opplevd en del tragiske ulykker. Mange kjenner hverandre, sier han.

Men han mener likevel at Kvinesdal er en god plass å bo. Selv er han fra Sola, men har flyttet til Kvinesdal, slik Frankis far en gang gjorde.

Fungerende seksjonsleder for etterretning, etterforskning og arrest hos politiet i Agder, Håkon Storesund, uttaler til Dagbladet at de fremdeles undersøker hva som har ført til dødsulykken. Utover det kan han ikke kommentere saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media