- Han viftet og truet med kniven i et kvarter

- Helt grotesk at politiet ikke kom før, sier vitne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - En kone av en venn av meg ringte meg fortvilt og ba meg komme ned i Brugata. Hun var på vei hjem fra jobben og fortalte meg at en mann gikk rundt og viftet med en stor kniv mens han truet folk på livet, sier Per Vinje til Dagbladet.no.

- Jeg bor ikke langt unna og sprang ned så fort jeg kunne.

-Mange ringte

- Hun fortalte meg at både hun og andre hadde varslet politiet, men de var ikke å se når jeg kom til stedet der mannen oppholdt seg.

- Nede i Brugata ble jeg selv vitne til at mannen av utenlandsk opprinnelse truet tilfeldig forbipasserende. Han var tydelig helt ute av kontroll, sier Vinje.

Både jeg og andre ringte politiet og varslet igjen - alle skjønte at dette kunne ende helt galt.

- Først så jeg at han gikk til angrep på en eldre mann, som heldigvis klarte å komme seg unna. Deretter får jeg øye på en ung mann komme gående mens han prater i mobiltelefonen.

- Uten forvarsel hopper mannen med kniv på ham og hogger ham flere ganger i armen så blodet sprutet.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer

- Både jeg og andre ringte og varslet politiet tidlig. For meg er det helt grotesk at de ikke kommer før nærmere et kvarter er gått, sier en dypt sjokkert Per Vinje som forteller at avstanden fra hans hjem til åstedet er lengre enn avstanden fra Sentrum politistasjon til åstedene.

- Det vi har oversikt over nå er at tre personer har blitt knivstukket på forskjellige steder i nærheten av Brugata. Alt tyder på at det er samme gjerningsmann. Vi har pågrepet en person i forbindelse med dette, sier vaktleder Ole Petter Jacobsen ved sentralvakta i Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Gjerningsmannen skal være en 36 år gammel mann fra Somalia.

Angrep tilfeldige

Ifølge politiets innsatsleder Lasse Alder på et av åstedene i Brugata i Oslo sentrum, skal gjerningsmannen ha angrepet tilfeldige ofre.

Først skal han ha stukket en kvinne i halsen utenfor restauranten To kokker i Brugata. Deretter løp mannen videre og forsøkte å stikke en annen kvinne i halsen i Storgata.

Hun skal imidlertid ha klart å unngå de dødelige stikkene, og kommet seg unna gjerningsmannen. Det er uvisst om hun kom fra angrepet helt uten skader eller med mindre skader.

Den 36 år gamle gjerningsmannen løp videre opp Storgata og knivstakk en tredje person i armen i krysset Lybekkergata og Storgata, opplyser Lasse Alder.

STUKKET I HALSEN: Et av knivdesperadoens ofre ligger skadet på bakken nær Gunerius i Storgata. Minst tre personer ble knivskadd før politiet klarte å pågripe mannen.
Foto: Svein Gustav Wilhelmsen
STUKKET I HALSEN: Et av knivdesperadoens ofre ligger skadet på bakken nær Gunerius i Storgata. Minst tre personer ble knivskadd før politiet klarte å pågripe mannen. Foto: Svein Gustav Wilhelmsen Vis mer

Denne tredje personen er en mann.

Politiet har i kveld ikke fullstendig oversikt over hendelsesrekken.

- Vi har tre fornærmede. En kvinne og en mann er sent til Ullevål universitetssykehus. I tillegg er en tredje person tatt med til legevakta, opplyser Jacobsen ved sentralvakta i Oslo. Skadeomfanget er i kveld uvisst.

Gjerningsmannen skal ha vært tydelig forstyrret og svært agressiv. Han skapte panikk blant sjokkerte forbipassernende i det svært folksomme strøket i Oslo sentrum.

Det er uklart om han har en psykiatrisk historikk i tillegg til sitt kriminelle rulleblad.

Forsøkte å gripe inn

Politiet berømmer særlig en mann som skal ha fulgt etter gjerningsmannen mens han holdt politiet orientert om hvor han var.

Denne mannen skal ha forsøkt å gå i mellom gjerningsmannen og potensielle offre, og til slutt forsøkt å pågripe knivdesperadoen.

- Han var på vei til å overmanne knivmannen da vi kom fram til stedet. Heldigvis ble han ikke alvorlig skadet, men han fikk seg noen skrubbsår, forteller politiets innsatsleder.

Mange vitner

Svært mange ble ufrivillig vitner til dramaet som utspilte seg.

Minst to vitner, inkludert mannen som forsøkte å pågripe gjerningsmannen, skal være kjørt til politihuset for å avgi forklaring.

Servitør Sissel Baltzersen på restauranten To kokker var midt i serveringen da hun hørte en av de knivstukkede kvinnene hyle utenfor.

- Jeg hørte en kvinne skrike, og så at hun ble stukket ned på et kafébord utenfor, sier Sissel Baltzeresen til Dagbladet.no