I SORG: Den konservative opposisjonslederen David Cameron og kona Samantha opplevde alle foreldres verste mareritt, da sønnen Ivan (6) plutselig døde i går. Foto: REUTERS/SCANPIX
I SORG: Den konservative opposisjonslederen David Cameron og kona Samantha opplevde alle foreldres verste mareritt, da sønnen Ivan (6) plutselig døde i går. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

- Han vil alltid være vår vakre gutt

Opposisjonsleder David Camerons sønn Ivan (6) døde plutselig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannia er i sjokk og sorg etter at opposisjonslederen David Camerons seks år gamle sønn plutselig døde i går morges.

Ivan Cameron var den eldste av David Cameron og kona Samathas tre barn, og led sterkt av cerebral parese og epilepsi. Han skal ha dødd etter et epileptisk anfall.

Led mye
Gjennom sin stedfortreder William Hague sier Cameron at familien er «svært takknemlig» til dem som hjalp den sterkt handikappede gutten i det korte livet.

— Ivan led mye i sine få leveår. Men han brakte glede og kjærlighet til dem rundt seg. Som David selv sier: Han vil alltid være vår vakre gutt, sier Hague til BBC.

— Ivans seks år var ikke enkle. Foreldrene levde med vissheten om at han kunne dø ung, men det gjorde ikke tapet noe enklere å bære, sier han.

- Brakte glede
Konservative Camerons tragiske tap har ført til sorg og samhold på tvers av de politiske skillelinjene, og en rekke møter og begivenheter de nærmeste dagene har blitt avlyst.

Statsminister Gordon Brown, som selv mistet en datter som bare var 10 dager gammel i 2002, ledet en nasjonal kondolanse over tapet av den lille gutten.

— Han brakte glede til dem rundt seg i sitt altfor korte liv. Jeg vet også at han alltid var omringet av familie som elsket ham, sa Brown.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også dronninga har sendt en personlig kondolanse til Cameron, bekrefter Buckingham Palace til BBC.

Formet Camerons politikk
Ivan Cameron døde på St. Marys Hospital i London, bare 45 minutter etter at han ble innlagt på morgenen, sier politiker og nær
familievenn George Osborne.

Gutten led av den sjeldne epilepsiformen Ohtahara Syndrome, som i visse tilfeller kan føre til over 100 krampeanfall om dagen.

Da Ivans handikap ble kjent så traff det Cameron som «et godstog», sa han i et Sunday Times-intervju i 2005.

— Man er deprimert en stund fordi man sørger over forskjellen mellom håp og virkelighet. Men det kommer du over, fordi han er vidunderlig, sa Cameron.

Å være far til en alvorlig sjuk gutt formet også Camerons politikk.

— Familien min var ofte i hendene til de nasjonale helsemyndighetene (NHS), og jeg vil at de er trygge her. Tony Blair forklarte sine prioriteter med tre ord: utdanning, utdanning, utdanning. Jeg kan gjøre det med tre bokstaver: N-H-S, sa han i 2006.

SYK: Ivan Cameron var sterkt handicappet og led av cerebral parese og en sjelden form for epilepsi. Foto: SCANPIX
SYK: Ivan Cameron var sterkt handicappet og led av cerebral parese og en sjelden form for epilepsi. Foto: SCANPIX Vis mer