- Han vil bli dømt til døden

MAKATI CITY (Dagbladet): Politiet tror det bare vil gå kort tid før de tar mannen som etter deres mening drepte den norske sivilingeniøren og familiefaren Christian Fredrik Harper (30) i Manila på Filippinene lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne mannen kommer til å bli dømt til døden. Det er bare et tidsspørsmål før vi arresterer ham. Han vil bli siktet for mord og ran.

Danny C. Javier, sjef for Homicide (drapsavdelingen) ved politihovedkvarteret i Makati City, er tindrende klar når han sier hva han tror vil skje med mannen som drepte Harper:

- Her på Filippinene har vi dødsstraff for mordere. Når vi finner den ettersøkte mannen, vil han bli arrestert, avhørt og stilt for retten. Slik etterforskningen nå står, vil jeg bli overrasket dersom han ikke blir dømt til døden. I så fall vil han få en injeksjon med gift, sier Danny C. Javier.

- Drapet på Mr. Harper har topp prioritet. Jeg har satt mine beste etterforskere på saken, sier Danny C. Javier til Dagbladet.

I løpet av gårsdagen kom politiet et langt skritt nærmere en pågripelse av mannen.

Seint tirsdag ettermiddag, lokal filippinsk tid, forsøkte en mann å kjøpe et Cartier dameur hos juveler Alexis på det fasjonable kjøpesenteret Glorietta i Makati City.

I går kveld ble det bekreftet at mannen er identisk med personen som natt til lørdag gikk ut fra rom 1428 på Shangri-La Hotel, rommet til nordmannen Christian Fredrik Harper.

65000 kr

- En mann kommer inn i forretningen og sier at han vil kjøpe et Cartier ur til sin mor. Etter å ha sett på flere forskjellige urverk, velger han et ur som koster 320000 peso (om lag 65000 norske kroner, red. anm.), sier drapsetterforsker Sanny Ocarnpo.

Kvinnen som betjener den ukjente mannen i juvelforretningen, spør om hvordan han vil betale. Mannen sier da - ifølge kvinnens politiforklaring - at han ønsker å betale med tre forskjellige kredittkort. Et EuroMaster Gold-kort, et DnB Master Gold-kort og et gullkort fra American Express.

- 320000 peso er mye penger, og over grensen for hva juveleren ville akseptere uten å sjekke med kortselskapene. Kvinnen ringer opp det lokale American Express-kontoret. De aner at noe er galt siden mannen - som også har brukt et norsk pass til å identifisere seg med - plutselig avslutter samtalen, sier Sanny Ocarnpo.

Fotokopier

Ifølge forklaringen til kvinnen i juvelforretningen sier mannen umiddelbart at han skal gå og ta noen fotokopier, og at han vil komme tilbake om noen minutter. Både passet, de to Master-kortene og American Express-kortet blir liggende igjen i forretningen.

Siden har ingen sett mannen.

- Kvinnen er hundre prosent sikker på at mannen som forsøkte å kjøpe Cartier-uret er identisk med mannen som ble sett forlate Mr. Harpers rom, sier politioffiser Carmelito M. Valiente, som har avhørt kvinnen.

Innlimt bilde

Politiet konstaterte umiddelbart etter at de fikk overlevert passet, at det var forfalsket.

Bildet av Christian Fredrik Harper var fjernet og et nytt bilde var limt inn. Både passet og de to Master-kortene er nå beslaglagt av politiet i Makati City. American Express hentet selv det tredje kortet, som i dag vil bli overlevert politiet.

- Vedkommende på bildet er foreløpig ikke identifisert. Vi tror mannen kan være fra Midtøsten, men vi er ikke sikre, sier Danny C. Javier.

- I går mente dere at morderen kunne være norsk?

- Det kan vi ikke utelukke. Årsaken til at vi nå tror mannen kan ha tilknytning til Midtøsten, er at vi for vel et år siden hadde flere grove tyverier hvor personer med liknende utseende var innblandet. En av mennene var hjemmehørende i Jordan, sier drapsetterforsker Roberto Hizon til Dagbladet.

Etterforskere fra Makati City Police Homicide har nå startet det møysommelige arbeidet med å gjennomgå samtlige oppholdstillatelser som er gitt til utlendinger på Filippinene.

I går hadde politiet ingen nye spor etter kvinnen som også var på rommet til nordmannen.

<B>FALSKT PASS:</B> - Mannen som ettersøkt for drapet på nordmannen Christian Fredrik Harper, forsøkte å misbruke passet hans. Han gadde limt sitt eget bilde inn i passet, sier etterforsker Carmelito M. Valiente.