DIKTATOR? Egypts president Mohammed Morsi har gjennomført et lite kupp, og satt til side Høyesterett. (AP Photo/Maya Alleruzzo)
DIKTATOR? Egypts president Mohammed Morsi har gjennomført et lite kupp, og satt til side Høyesterett. (AP Photo/Maya Alleruzzo)Vis mer

- Han vil bli Egypts nye farao

Opposisjonen oppfordrer til store demonstrasjoner etter at Egypts president Mohamed Morsi med et pennestrøk har satt til side Høyesterett, og gitt seg selv vide fullmakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredsprisvinner Mohamed ElBaradei er en lederfigur i den demokratiske opposisjonen som er kritisk til isamisten Morsi. Han kaller presidentens trekk et forsøk på å opphøye seg til Egypts nye farao.

- Slag mot revolusjonen
- Presidenten har utpekt seg til Egypts nye farao. Dette er et hardt slag mot revolusjonen, og kan få store konsekvenser, sier ElBaradei, ifølge BBC i en twittermelding. Det er oppfordret til demonstrasjoner på Tahrir-plassen i Kairo, og i alle egyptiske byer idag. Opposisjonen oppfordrer til «en million mennesker» marsjer, slik det var under revolusjonen for halvannet år siden. Den store demonstrasjonsdagen i muslimske land er fredag, etter fredagsbønnen. Mange frykter en ny - islamistisk - diktator i Egypt.

Mohamed Morsi brukte medvinden han har i ryggen for sin  rolle som arkitekten bak våpenhvilen mellom Israel og Hamas, til å offentliggjøre de nye fullmaktene han har tatt seg. Dekretet som ble offentliggjort torsdag kveld slår blant annet fast at presidentens avgjørelser juridisk sett ikke kan bestrides av noen, heller ikke av rettsapparatet.

Sameh Ashour, lederen av Egypts advokatforening, er veldig kritisk til Morsis beslutning.

- Morsi monopoliserer alle tre av statens maktorganer. Han setter totalt til side rettens uavhengighet, sier Ashour.

- Ødelegge regimet
Den egyptiske presidenten representerer islamistene i Det islamske brorskap. Med sitt grep har Morsi utfordret den liberale opposisjonen, som var en del av det Egypt som reiste seg mot militærdiktator Hosni Mubarak våren 2011. Men han utfordrer også Mubaraks gamle tilhengere.

President Morsi og hans folk understreker at nyrdningen er gjort for å fullføre revolusjonen fra 2011. Morsi selv sier dekretet er gjort for å «renske statsinstitusjoner, og ødelegge det gamle regimets infrastruktur».

En del av renskingen av statsinstitusjonene er at statsadvokat Abdel Maguid Mahmoud fikk sparken i går. Han henla blant annet en rekke saker mot militære og andre som var tiltalt for å ha drept demonstranter under revolusjonen, der over 800 mennesker døde.

- Fullføre revolusjonen
Den nye statsadvokaten Talaat Ibrahim er trolig en mann som vil ta tak i det som betraktes som rettslige unnlatelsessynder blant islamistene.

- Jeg vil jobbe dag og natt for å oppnå revolusjonens mål, sier han, ifølge Al Jazeera.

Det gjenstår å se hvordan Egypts militære reagerer på Morsis kupp. Generalene er av de fleste regnet som Egypts egentlige makthavere, og forsøkte å lamme Morsi, ved å frata parlamentet fullmakter, før Morsi tok over som president i sommer.

Men Morsis prestisje er kraftig styrket etter rollen han spilte i dramaet i Gaza. Blant annet fikk han uhemmet skryt for sin rolle av Barack Obama. Det er viktig, for USA er tradisjonelt også de egyptiske generalenes venn.