- Han vil bli husket for kampen for det ufødte liv

Børre Knudsen minnes av venn og kollega Erik Okkels.

ABORTKAMPEN: Børre Knudsen var abort-motstander, og vil bli husket for det. Her fra en demonstrerer i Oslo i anledning av at det er 20 år siden abortloven ble vedtatt. Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix.
ABORTKAMPEN: Børre Knudsen var abort-motstander, og vil bli husket for det. Her fra en demonstrerer i Oslo i anledning av at det er 20 år siden abortloven ble vedtatt. Foto: Jon Eeg / NTB / Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Alle mine tanker går til familien og at de får fred til å sørge, sier venn og kollega Erik Okkels til Dagbladet.

- Jeg visste at han var syk. Det er en prosess. Vi har følt at vi har mistet litt av Børre over litt tid. Merkelig å oppleve en mann med så stort overskudd og med ordets makt får problemer med å snakke. Det må være vanskelig for han å leve i samfunnet og i et familieliv den siste tiden, sier prest og venn Erik Okkels til Dagbladet

Parkinson Børre Knudsen fikk sykdommen Parkinson for mer enn syv år siden og valgte å trekke seg som biskop i det uavhengige Strandebarm prosti i 2008.

- Det er 6 år siden han la ned sin bispestav, da han så at han ikke ville klare det på en god måte. Da synes han selv at han ble noe preget av sykdommen, sier Erik Okkels.

- Jeg tenker at det er et uvanlig menneske som har gått bort. Et kunstnerisk og poetisk menneske, og et menneske som jeg tror har overrasket mange med sin varme personlighet. Han lignet på det klassiske bildet av en fanatiker, men de som kjente han godt viste at han var beskjeden og høflig, og at han så alle mennesker rundt seg, sier Okkels til Dagbladet. 

- Jeg husker at han sa at hvis han var på en prekestol, da var han en fri mann. Han skjønte han var i en høyere tjeneste. Han kunne ufattelig mye om salmetekster fra 1500-tallet og den teologiske arven. Det sier noe om hvilken forankring i historien og den kirkelige arven han hadde.

Kjempet - Men han ble oppfattet som noe kontroversiell?

- Jeg har ikke vokst opp med NRK, men sittet på avstand og hørte det hele. Jeg husker en onkel frarådet Børre å lese teologi, på grunn av norsk politikk og hvordan kirken ble behandlet. Han var ikke bare en hyggelig terapaut når det var snakk om sorg, men han hadde en høyere visjon hvor han mente at et menneskeliv hadde uvurderlig verdi. Han ville understreke at kirken hadde et budskap som berører menneskelivet og ikke bare følelsene.

MINNES: Erik Okkels, venn og kollega, tror Børre Knudsen først og fremst vil bli husket for sin abortkamp. Foto: Privat.
MINNES: Erik Okkels, venn og kollega, tror Børre Knudsen først og fremst vil bli husket for sin abortkamp. Foto: Privat. Vis mer

- Hva tror du han blir husket for?

-  Han investerte personlig masse i abortspørsmålet og måtte gå fra sin stilling som prest. Han vil bli husket for at han gikk ut av statskirken og ble bispet i en alternativ kirke. Mest av alt vil han bli husket for kampen for det ufødte liv, sier han.

Etter at fri abort ble lovfestet i 1978, la Knudsen i 1979 ned den statlige delen av embetet som sokneprest i Balsfjord, og nektet å motta lønn fra staten, men fortsatte å utføre de kirkelige embetspliktene.