Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Klar for toppvervet

Han vil bli MDGs nye leder

Arild Hermstad (53) melder seg på i partilederkampen i Miljøpartiet de grønne.

KLAR FOR VALG: Arild Hermstad, for tida vikar som byråd for Lan Marie Berg, har gitt valgkomiteen beskjed om at han stiller som lederkandidat i MDG. Foto: Lars Eivind Bones
KLAR FOR VALG: Arild Hermstad, for tida vikar som byråd for Lan Marie Berg, har gitt valgkomiteen beskjed om at han stiller som lederkandidat i MDG. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Nå har jeg ledet partiet i to år, for meg er det naturlig å tenke at jeg gjerne vil fortsette med det. Det er selvfølgelig et privilegium å lede et så viktig parti. Jeg føler at vi har kommet langt, men vi har ganske mye ugjort ennå, sier Arild Hermstad til Dagbladet.

Han er i dag en av MDGs to nasjonale talspersoner, men på vårens landsmøte går partiet over til en modell med bare en leder.

Hermstad melder seg nå på i lederkampen og har gitt valgkomiteen beskjed om at han stiller som kandidat.

Konkurrerer mot Une Bastholm

Det samme har den andre av de to talspersonene, Une Bastholm, gjort.

- Dere har vært to likestilte talspersoner som har samarbeidet. Nå blir dere konkurrenter. Hvordan blir det?

- Vi har lave skuldrer og god stemning oss imellom. Jeg tenker at vi har stor tillit til hverandre. Vi har samarbeidet godt og det tror jeg vi skal klare uansett utfallet av dette. Det er partiet som må bestemme hva som er det beste for partiet framover. Det er en del av politikken at man konkurrerer om verv, sier han.

GRAVID: Byrådsforhandlingene mellom Ap, MDG og SV er ferdige. Da de skulle legge fram byrådserklæringen for 2020-2024, kom en av lederne med en stor nyhet. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Bergenser med organisasjonsbakgrunn

Bergenseren Hermstad ble valgt til MDGs talsperson på landsmøtet i 2018. I tillegg til å ha jobbet i bank, var han leder av organisasjonen Framtiden i våre hender i 17 år. Han beskriver seg selv som en miljøverner som er blitt politiker.

- Jeg ble politiker fordi jeg fant ut at man må inn i det politiske systemet for å få til en radikal endring av miljøpolitikken, forteller Hermstad.
Han trekker også fram erfaringen med organisasjonsbygging som noe han kan dra veksel på i partiledervervet.

- Politisk tror jeg ikke det er så stor forskjell mellom oss, men jeg er litt fargeblind, sier han på spørsmål om hvordan han skiller seg fra konkurrenten.

- Jeg kommer ikke fra et politisk parti på den ene eller andre siden. Jeg er veldig opptatt av at MDG er et blokkuavhengig parti, som må holde hardt på det grønne perspektivet. Vi skal ikke plassere oss i den litt gammeldagse høyre/venstre-aksen. Det er viktig for meg, sier han.

Sikter mot 10 prosent

Hermstad mener målet for MDG må være å bli det viktigste partiet i norsk politikk det neste tiåret og klima den viktigste saken.

- Jeg mener MDGs viktigste prosjekt er å forandre norsk politikk slik at miljø blir den viktigste saken i det tiåret som er foran oss. Skal vi klare det må vi få et gjennombrudd nasjonalt og sikte oss inn mot 10 prosent i 2021, sier han.

Til sammenlikning fikk MDG 6,8 prosents oppslutning på landsbasis i fjorårets kommunevalg.

- Hva blir strategien for å få til det om du blir leder?

- Det handler om å få våre 400 folkevalgte til å stå på og tørre å sette miljøsaken øverst. Så må vi få et program som viser tydelig at det er vi som skal lede Norge ut av miljøkrisen, og har de mest troverdige løsningene der, sier han.

STOR BEGEISTRING: MDG-toppene Arild Hermstad og Hanna E. Marcussen var fra seg av begeistring etter at den første prognosen ble offentliggjort. Vis mer

I tillegg mener Hermstad MDG må vise fram den grønne næringspolitikken sin.

- Jeg er fra Vestlandet. Der er mange av lokalsamfunnene nedsyltet i olje, og der må vi har en plan som viser hvilke muligheter som ligger i det grønne skiftet. Jeg mener vi skal ikke fire en tomme på våre primærstandpunkter når det gjelder at vi må velge en annen retning for landet enn å satse videre på olje.

Kan også bli nestleder

Ifølge Hermstad har han foreløpig bare hatt dialog med valgkomiteen om sitt kandidatur. Det var de som først henvendte seg til ham for å høre om han var aktuell som kandidat. Han sier at han opplever at dagens partiledelse, både Une Bastholm og ham selv, har bred støtte.

Han har også stilt seg til disposisjon for en posisjon som nestleder.

- Jeg har vært rundt i hele landet og føler i alle fall at jeg har støtte for mitt kandidatur i ledelsen, sier Hermstad.

Når valgkomiteen har gjort sitt valg, vil de komme med en innstilling innen 24. februar. Det skal også velges to nestledere.

Utelukker ikke landsmøtekamp

Hermstad vil ikke svare på om han gir opp lederkampen om han ikke blir innstilt som lederkandidat.

- Det må jeg ta stilling til når innstillingen kommer. Jeg er som sagt kandidat både som leder og nestleder. Om jeg ikke blir innstilt som leder er nestledervervet aktuelt. Det er ikke leder eller ingenting.

- Men det er ingen tvil om at du har mest lyst på lederposisjonen?

- Ja, det kjenner jeg at jeg er mest motivert for, sier Hermstad, som ikke vil utelukke at prosessen kan ende med en kampvotering på landsmøtet.

- Hva blir den viktigste saken for deg om du får ledervervet?

- Det er ingen tvil om at det er klimakomplekset. Med klimastreikerne og hele klimasaken har det gitt et politisk handlingsrom vi ikke har sett maken til.

KLIMA: MDG foreslår en radikal økning i flyprisene både innen- og utenlands i sitt alternative budsjett. Video: NTB Scanpix Vis mer