- Han vil ha et internerings- og fengslingsregime

Statssekretær Per Lønseth reagerer på Per Sandbergs utspill i asyldebatten.

HELLAS:  Per Sanberg og Frp vil bygge en asylmur i Hellas  langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter muligheten til å komme til Scengen og Norge. Her vil også låse inne asylsøker på lukkede mottak. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
HELLAS: Per Sanberg og Frp vil bygge en asylmur i Hellas langs EUs yttergrense mot Tyrkia for å hindre asylsøkere og immigranter muligheten til å komme til Scengen og Norge. Her vil også låse inne asylsøker på lukkede mottak. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frps Per Sandberg asylutspill i Dagbladet skaper debatt. Justiskomiteens leder mener Norge må lære av Hellas og bygge lukkede asylmottak.

Sandberg møtte statsekretær Pål Lønseth på debattprogrammet Dagsnytt 18 i kveld.

Lønseth bekrefter at regjeringen har støttet såkalte screening-sentre hvor flyktninger som kommer og har et beskyttelsesbehov får beskyttelse i Europa, mens de som ikke er flyktninger sendes tilbake igjen. Han sier et det er en forskjell på dette og Sandbergs forslag.

- Sandberg vil ha et internerings- og fengslingsregime som er helt hinsides det Regjeringen ønsker, og hva vi er med på å finansiere, sier Lønseth.

Sandberg mener Lønseth avsporer debatten.

- Han foss-ror bort fra at Norge og Arbeiderpartiet har vært med og bidratt til å bygge lukkede mottak og kontrollen som er nødvendig i Schengen-avtalen, sier Sandberg.

Sandberg sier at Lønseth må ha misforstått partiprogrammet når han sier at alle flyktninger som kommer til Schengen-området skal fengsles.

- Det står ingen steder at vi vil fengsle flyktninger, sier Sandberg.

Lønseth parerer med at lukkede mottak nettopp er fengsler, i betydningen frihetsberøvelse.

På felttur i Hellas I Hellas - hvor om lag sytti prosent av asylsøkerne til Europa først kommer, er Norge sammen med EU og FN med på å finansiere nye lukkede asylmottak. Mottak hvor alle asylsøkere og illegale innvandrere blir låst inn.

I forrige uke var Per Sandberg på befaring i Hellas. Hvor et «asylgjerde» er bygget på grensen mot Tyrkia. Hensikten med turen var å se hvordan landet løser tilstrømningen av asylsøkere.

Solberg utelukker ikke Høyrelederen sier i dag til Dagbladet at hun ikke avviser Frps asylmur.

- Norge må gjerne samarbeide med greske myndigheter med å håndtere asylpolitikken sin og få det til å fungere. Men Hellas sin asylpolitikk er Hellas sitt ansvar, sier Solberg til Dagbladet.

Hun legger til at hun ikke har satt meg seg inn i hva asylmuren handler om.