- ALLE SKAL MED  : I sin siste tale om rikets tilstand før han går av, tok Russlandpresident Dmitrij Medvedev til orde for å gi alle borgerne muligheten til å delta i utformingen av landets politikk. Foto: Sergei Ilnitsky / EPA
- ALLE SKAL MED : I sin siste tale om rikets tilstand før han går av, tok Russlandpresident Dmitrij Medvedev til orde for å gi alle borgerne muligheten til å delta i utformingen av landets politikk. Foto: Sergei Ilnitsky / EPAVis mer

Han vil ha politisk reform

Medvedev foreslår valg av guvernører og ny TV-kanal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han vil med reformen endre daværende president Vladimir Putins beslutning fra 2004, da valg av guvernører ble opphevet. Putin bestemte at guvernørene skulle utpekes av presidenten.

- Jeg foreslår en omfattende reform av vårt politiske system. Vi må gi alle aktive borgere den juridiske muligheten til å delta i det politiske liv, sa Medvedev i sin siste tale om rikets tilstand før han går av i mars.

Gi alle mulighet Demonstrasjonene den siste tiden er de største protestene fra opposisjonen siden Putin kom til makten for 12 år siden.

Titusenvis av russere deltok i demonstrasjonene etter valget 4. desember. Nesten 40.000 personer har på Facebook sagt de vil delta i en ny demonstrasjon på julaften.

- Vi må gi alle borgerne mulighet til å delta i det politiske liv, sa Medvedev i den direktesendte talen.

Lovlige protester Medvedev vil gjøre det enklere å etablere politiske partier. I dag kreves underskrifter av 40.000 personer fra minst halvparten av landets regioner for å registrere et parti.

Medvedev vil senke kravet til 500 underskrifter, melder BBC. Han foreslår også å senke kravet for presidentkandidater fra to millioner signaturer til 300.000.

Presidenten forsøkte gi inntrykk av at han støtter protester, så lenge de er lovlige. Og han erkjenner at det russiske samfunnet er i endring.

Aksepterer kritikk - Vi skjønner kritikk, og aksepterer respektfull kritikk. Det er et godt tegn at samfunnet er i endring og folk uttrykker sine meninger og krav til myndighetene, sa Medvedev.

Men president Medvedev langet i talen ut mot «ekstremister» han mener forsøker å manipulere den russiske befolkningen. Og han advarte andre land mot å blande seg inn i russiske anliggender.

Medvedev kunngjorde også at det bør opprettes en ny offentlig TV-kanal, som han sier skal være uavhengig. Russiske medier er blitt kritisert for blant annet å ignorere de store protestene mot statsminister Vladimir Putin tidligere i desember.

(NTB)