- Han vil ikke bare forsvare seg, han vil beklage at han ikke gikk lenger

Anders Behring Breiviks forklaring i retten blir svært tøff å høre på, sier forsvarer Geir Lippestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hans første kommentar er at han er fornøyd med den nye konklusjonen som de sakkyndige er kommet med, sier Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Han presenterte den nye sakkyndigrapporten for terrortiltalte Behring Breivik da han sammen med medforsvarer Vibeke Hein Bæra ankom Ila fengsel like før klokka 14 i dag.

Lippestad sier Breivik sa han hadde regnet med at konklusjonen ville bli at han var tilregnelig under terrorhandlingene 22. juli.

Breivik har hele tida ønsket å bli erklært tilregnelig, og vil nå trolig bruke store deler av forklaringen sin på å overbevise retten om at han er det.

- Fem dager kan bli for lite til Breiviks forklaring, sier Lippestad.

- Helsepersonell vesentlige vitner Forsvarerne brukte lang tid inne hos Breivik. Det forklarte Lippestad med at de også snakket om rettssaken som begynner mandag, og Breiviks egen forklaring.

- Den blir veldig sentral nå, sier Lippestad.

Han sier bevisoppgaven nå er komplett fordi de nå vet at de som har observert Breivik, i tillegg til helsepersonell på Ila, mener at han er tilregnelig.

- Helsepersonell blir en vesentlig del av vitnene, sier Lippestad.

Det er psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas som har foretatt vurderingen. De nye sakkyndige har falt ned på den motsatte konklusjonen av den rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim tidligere har kommet til.

- Krevende forklaring Lippestad understreket flere ganger at Behring Breiviks forklaring i retten kommer til å være svært tøff å høre på. Han sier Breivik overhodet ikke angrer på det han har gjort.

- Han vil ikke bare forsvare seg, han vil også beklage at han ikke gikk lenger, sier Lippestad.

Han forteller at Behring Breivik nå forbereder seg på sin egen forklaring, og at han har en veldig sterk oppfatning om hvordan han skal forklare seg. Denne forklaringen blir veldig viktig, ettersom det nå finnes to forskjellige rapporter om Breiviks psyke.

Det betyr at det blir opp til retten om Behring Breivik kan dømmes til fengsel eller forvaring, eller om han skal dømmes tvungent psykisk helsevern.

- Det kommer til å bli krevende å høre hans forklaring. Han vil forklare mye om hvorfor han gjorde det han gjorde. Så er spørsmålet om det er riktig. Men nå har vi to sprikende rapporter, og da blir hans forklaring viktig, sier Lippestad.

- Uttrykk for ideologi Lippestad forteller at de oppfordret den terrortiltalte til å samarbeide med de nye sakkyndige da de ble oppnevnt.

- Hvorfor er det så viktig for Behring Breivik å bli erklært frisk?

- Ut ifra hans ståsted har han gjort disse handlingene for å uttrykke en ideologi. Og den ideologien står sterkere hvis han blir erklært tilregnelig, sier Lippestad.

NY RAPPORT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas overleverte den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik i dag. Den konkluderer med at den terrortiltalte er tilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY RAPPORT: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas overleverte den andre psykiatriske vurderingen av terrortiltalte Anders Behring Breivik i dag. Den konkluderer med at den terrortiltalte er tilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer