Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Han vil klone mennesker

NEW YORK (Dagbladet) Doktor G. Richard Seed gjør seg klar til å klone mennesker. Den kjente veteranen i amerikansk fruktbarhetsforskning er nå på utkikk etter investorer som kan finansiere verdens første kloneklinikk. Hvis USA vedtar et forbud mot kloning, vil han flytte til Mexico. Si din mening om kloning

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En komite anbefalte i fjor Den amerikanske Kongressen å vedta et forbud mot kloning. President Bill Clinton er enig. Men inntil det eventuelt skjer, arbeider doktor Seed for å etablere en egen klinikk for kloning.

Dr. Seeds prosjekt sendte i går sjokkbølger gjennom amerikansk media som øyeblikkelig kastet seg ut i en debatt om etikken i dette prosjektet. Dr. Seed bidrar til konflikten med sine uttalelser om at dette prosjektet er 'det første skritt for å gjøre oss til ett med Gud'.

Doktor Seeds plan er å tilby barnløse ektepar små kloninger av dem selv ved hjelp av den samme bioteknikken som ble benyttet da sauen Dolly ble klonet i Skottland i fjor.

Fortjeneste

- Vårt mål er å opprette en klinikk for kloning av mennesker og gjøre det til en lønnsom fruktbarhetsklinikk, sa Dr. Richard Seed i et intervju som tirsdag ble sendt på stasjonene knyttet til National Public Radio her i USA.

Seed avviser argumentene om at kloning av mennesker både er unødvendig, uetisk og ikke vil være teknisk mulig på en god stund.

- Jeg har tidligere sagt mange ganger at det ikke er mulig å stanse forskningen. Gud skapte mennesket i sitt bilde. Guds plan var å gjøre mennesket til ett med Gud...Kloning og endringer i DNA er de første betydelige skritt i retning av å bli ett med Gud, sier dr. Seed.

Kopierer Dolly

I radiointervjuet sier Seed at han vil benytte den samme teknikken som ble brukt av skotske forskere da de klonet sauen Dolly i 1996. Kloningen av Dolly blir regnet som det første tilfellet av kloning av et pattedyr.

Denne teknikken går ut på at man tar et egg fra en kvinne og fjerner DNAet til eggdonoren. Dette blir i stedet erstattet med DNAet til mennesket som skal klones.

Det befruktede egget får vokse til en embryo som deretter plasseres i en kvinnes livmor, og en kloning vil bli født ni måneder seinere.

I et intervju med Chicago-avisa Sun-Times sier Seed at han innen atten måneder planlegger å gjennomføre et eksperiment der fosteret vokser i åtte uker i en kvinne.

Ikke umulig

Eksperter på genmanipulasjon som i går ble intervjuet i amerikanske medier, mener det er usannsynlig, men ikke umulig, at Dr. Seed kan holde den tidsplanen han foreløpig har skissert.

- Det er fremdeles mye vi ikke kan og vet, sier Dr. Robert H. Foote ved Cornell-universitetet når telegrambyrået AP spør ham om hvor langt kloningsteknikken er kommet pr. i dag.

Dr. Foote føyer til at han håper Dr. Seed og hans likesinnede mislykkes i å rekruttere et tilstrekkelig antall kvinner til å gjennomføre sine planlagte eksperimenter. De skotske forskerne eksperimenterte med 227 sauer før de klarte å klone Dolly.

- Muligens vil Dr. Seed klare å samle sammen nok penger, men alle mine forskervenner er motstandere av noe slikt som dette, ikke fordi det er teknisk umulig, men fordi de ikke ser behovet for å gjøre det, sier Dr. Foote til telegrambyrået AP.

Drar til Mexico?

Dr. Seed sier til avisa Boston Globe at han kommer til å flytte til Mexico dersom amerikanske myndigheter forsøker å hindre ham i å gjennomføre kloningsplanene.

Panelet som president Clinton satte ned etter kloningen av Dolly, anbefalte i fjor at Den amerikanske Kongressen vedtar et forbud mot kloning av mennesker fordi det øker risikoen for mutasjoner og reiser en rekke, vanskelige etiske konflikter.

Men Dr. Seed sier til avisa Washington Post at han allerede har samlet rundt seg en gruppe leger som er villige til å arbeide sammen med ham i kloningsprosjektet Han hevder at han også har kontakt med fire ektepar som vil klones.

- Richard er en fremragende forsker. Han er litt gal, men alle som når hans nivå, må være litt gale. Og hvis noen kan klare å få til kloning av mennesker, måtte det være en type som Richard Seed, sier Harrith Hasson som leder fødsels- og gynekologiavdelingen ved Weiss Memorial Hospital i Chicago.

Randolph Seed som er bror til Richard Seed sier til avisa Washington Post at brorens bakgrunn og tilgang til medisinsk ekspertise og teknologi gjør ham i stand til å gjennomføre kloning av mennesker. De to brødrene deltok begge i et berømt forskningsprosjekt som flere tiår siden der et menneske-embryo for første gang ble overført fra ett menneske til et annet.

Dr. Seed sier til avisa USA Today at han foreløpig har et par millioner kroner til sin rådighet for denne forskningen, men vil trenge rundt 15 millioner før han kan starte prosjektet.

<B>VIL OPPRETTE KLONE-KlINIKK:</B> -Vår mål er å opprette en klinikk for kloning av mennesker og gjøre det til en lønnsom fruktbarhetsklinikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!