- Han vil overta hele Kongo

Opprørslederen røpet planene for sjefen i Sarons Dal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens miljø- og utviklingsminister Erik Solheim møter representanter for regjeringen i krigsherjede Kongo, er det misjonær-generalen Rune Edvardsen fra Troens Bevis i Kvinesdal som har den ”diplomatiske” kontakten med opprørslederen Laurent Nkunda.

Rune Edvardsen, som overtok sjefstolen i Sarons Dal da faren Aril Edvardsen døde tidligere i år, ble hjertelig tatt i mot av Nkunda i går ettermiddag i hans hovedkvarter i Rutshuru inne i krigsområdet..

Nkunda serverte mat og orienterte i tre timer om sine planer for krigshandlingene - eller frigjøringskampen - i Kongo.

Og Nkunda la ikke skjul på sine ambisjoner. Han vil ha makten over hele landet.

- Han vil samle Kongo moralsk og mener det må være en makt over grensene, sier Rune Edvardsen til Troens Bevis’ egne hjemmesider.

Nkunda skal ha vært begeistret for planene til Troens Bevis om å starte en skole på nyåret, åpen for barn på tvers av stridende klaner og folkegrupper.

Sendte en sms

Edvardsens kollega Geir Egeland forteller at kontakten med opprørsledelsen startet med en sms for noen måneder siden. I går hadde de egentlig avtale med en av Nkundus nestkommanderende, og overraskelsen var stor da Nkunda selv dukket opp.

- Han vil overta hele Kongo

- De var alle veldig vennlige i hovedkvarteret, og Nkunda serverte selv mat. Sjåføren vår tok en stor sjanse ved å frakte oss, og han ville ikke ut av bilen. Det er forståelig, sier Egeland.

I dag er Edvardsen og Egeland i den herjede regionhovedstaden Goma. Dagbladet.no har ikke fått telefonkontakt. Fædrelandsvennens nettutgave har pratet med Edvardsen i dag.

- Det var et spesielt møte. Jeg opplevde Nkunda som en svært vennlig og sjarmerende person. Han har åpenbart karisma, og det er lett å la seg lure av det, sier den nye misjonærsjefen i Kvinesdal.

Vil ha full kontroll

Nkunda sa at målet er å få kontroll over hele Kongo

- Nå er det alltid propaganda på alle sider, og alle prøver å sverte hverandre. Jeg tror Nkunda har større tanker med politikken sin enn å bare være en hær. Selvsagt fordømmer jeg alle overgrep, krig drap og vold. Men jeg forstår litt av tankegangen, sier Edvardsen til Fædrelandsvennen.

Det var Arild Edvardsen som etablerte de tre barnehjemmene som Troens Bevis nå driver i Kongo. Sønnen Rune har allerede vært et 30-talls ganger i landet.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er også i Kongo for å se på forholdene for sivilbefolkningen i den østlige delen av landet, der Nkundas styrker har kontrollen.

 HYGGELIG PASSIAR:  Opprørsleder Laurent Nkunda og sjefen for Troens Bevis, hadde tre hyggelige timer sammen i 
går, ifølge Edvardsen selv. Foto: GEIR EGELAND, TROENS BEVIS.
HYGGELIG PASSIAR: Opprørsleder Laurent Nkunda og sjefen for Troens Bevis, hadde tre hyggelige timer sammen i går, ifølge Edvardsen selv. Foto: GEIR EGELAND, TROENS BEVIS. Vis mer

Han har bare vært i kontakt med representanter for regjeringen.

Ifølge hjemmesidene til Troens Bevis var Rune Edvardsen i kontakt med Solheim og hans følge flere ganger i går i forbindelse med audiensen hos opprørsleder Laurent Nkunda.

- Ingen vil sende en hær hit

Solheim sier til TV2 Nyhetskanalen i dag at statsapparatet i Øst-Kongo har brutt sammen.

- Og det finnes ikke et land i hele verden som vil sende hærstyrker hit for å kjempe om den militære kontrollen. Her må det etableres en internasjonal fredsplan først, sier Solheim.

Hans inntrykk er at regjeringshæren har enda flere voldtekter og overgrep på samvittigheten enn de ulike militsene.

Solheim sier til NTB Kongo  i dag så nær bunnen som det går an å komme.

- Det gjelder hele landet og ikke bare de krigsherjede områdene i øst, sier miljø- og utviklingsministeren.

-Desperat

I dag besøkte Solheim  Goma i Øst-Kongo, der han og hans følge ble orientert om situasjonen av folk fra FN-styrken MONUC og møtte regionale ledere. De var også til stede ved en utdeling av mat til flyktninger.

- Behovet for sikkerhet i disse områdene er desperat, i store områder greier hjelpearbeiderne ikke å komme seg fram, sier Solheim til NTB på telefon fra Goma.

Den norske ministeren beskriver forholdene i Kongo som helhet som fortvilte.

Fattig

Landet har i dag et brutto nasjonalprodukt (BNP) per innbygger på rundt 160 dollar eller 1.130 kroner, under det halve av nivået da landet ble selvstendig i 1960.

BNP er den samlede verdien av de varer og tjenester et land produserer på ett år, og ligger til sammenligning i Norge på rundt 484.000 kroner per innbygger.

VELDRESSET REBELL: Laurent Nkunda i landsbyen Jnomba sist helg - med sin karakteristiske sølvbelagte spaserstokk - i forbindelse med FN-besøk.
I KONGO: Forrige gang miljø- og utviklingsminister Erik Solheim var i Kongo - i april i år - var regnskogen tema. Nå får Solheim innblikk i sivilbefolkningens lidelser i Øst-Kongo.
GOD STEMNING: Nkunda, Edvardsen og en av opprørlederens medarbeidere hadde en lang prat i går. Nkunda er begeistret for skoleplanene til Troens Bevis.