INGEN ENSOM ULV: Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre, har mange med seg når han ber om flere ulv i Norge. På den andre siden av spekteret kreves det jakt på flere ulv. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
INGEN ENSOM ULV: Sondre Hansmark, leder for Unge Venstre, har mange med seg når han ber om flere ulv i Norge. På den andre siden av spekteret kreves det jakt på flere ulv. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Ulveskvis for Erna Solberg

Han vil sette Erna i rovdyrskvis: - Ulven er jo redd for mennesker

Sondre Hansmark mener Norge må ha flere ulv. Han tror Venstre vil kreve ulveøkning for å ta KrF inn i regjeringen.

I kveld har demonstranter blitt busset inn til Oslo for å markere motstand mot regjeringens rovdyrpolitikk, som de mener tillater for mange ulv i norsk natur.

I alt ventes opp mot 5000 demonstranter til Youngstorget og Eidsvolls plass.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er også provosert over rovdyrpolitikken, men i motsetning til demonstrantene mener Hansmark det skytes for mange ulv i Norge.

- Vi har aldri skutt flere ulv i Norge enn vi gjør nå, og det er det stikk motsatte av hva Venstre ønsker. Slik kan vi ikke ha det framover, sier Hansmark til Dagbladet.

Vil verne ulv - har ikke møtt ulv

Bergenseren vil øke bestandsmålene, tredoble ulvesonen og få flere ulv inn over grensen for å gjøre den norske bestanden bærekraftig over tid.

- Det er jo ikke så mye ulv på Torgalmenningen i Bergen. Men du har kanskje møtt ulv andre steder?

- Nei. Det er det jo de færreste som har gjort. Ulven er jo redd mennesker, svarer Hansmark.

- Russisk ulv hørtes jo mye skumlere ut enn den norske?

- Ulven kjenner ingen landegrenser. Vi kan ikke be rovdyra forholde seg til oppmålte territorier. Det gir ingen mening.

Frp ingen ensom ulv

Aksjonistene i Oslo skal gå i fakkeltog fra Youngstorget til Stortinget, der det blir en rekke appeller og innslag. Motstanden mot regjeringens rovdyrpolitikk har gjenklang i Fremskrittspartiets stortingsgruppe, og partiets representant i presidentskapet, Morten Wold, har sagt ja til å ta imot budskapet fra demonstrantene.

At regjeringen før jul for første gang ga grønt lys til å skyte ulv innenfor ulvesonen, ved å akseptere jakt på ulvene i den såkalte Slettåsflokken, får ikke kritikerne til å dempe seg.

- Et bredt flertall på Stortinget samlet seg om et forlik i 2016 som krevde mye av oss alle. Ingen fikk viljen sin, men det var et kompromiss som Stortinget vedtok. Det er ikke holdbart at dette ikke følges opp. Jeg er veldig skuffet, fortalte Høyres Gunnar Gundersen til Dagbladet tidligere i dag.

Ulveskvisens kjerne

Dermed havner regjeringen i ulveskvis: Mens Frp og deler av Høyre ønsker å skyte flere ulv, er Venstre og Unge Venstre i harnisk over at det skytes for mange.

- I regjeringsforhandlingene forventer vi gjennomslag for en bærekraftig ulvestamme i Norge. Jeg kan ikke tro Venstre går med på en regjeringsplattform uten en garanti for det. Venstre har alltid vært opptatt av å verne om naturen og dyra våre, sier Hansmark.

Stridens kjerne er ulveforlikets vedtatte bestandsmål på 4–6 ynglinger hvert år, hvorav minst tre skal være helnorske. At dette bestandsmålet er oppfylt, samtidig som regjeringen sier nei til å skyte ulv i to av flokkene innenfor ulvesonen, nemlig Mangen i Akershus/Hedmark og Hobøl i Østfold, provoserer i flere partier.

- Og Frp har en ganske annen holdning. Dette må vel gjøre forholdet mellom de borgerlige partiene vanskelig?

- Det er en vanskelig sak, for meningene spriker veldig. Fakta er at vi har flere ulv nå enn under de rødgrønne, som jo er bra, men samtidig skyter vi rekordmange ulv.

200 år siden ulv drepte menneske

Hansmark reagerer også på utspill fra sin egen statssekretær, Atle Hamar (V).

- Han sitter og skryter av at regjeringen gjennomfører det motsatte av hva Venstre ønsker, og det motsatte av hva vi nå sitter i forhandlinger og snakker om, sier Unge Venstre-lederen.

- Hvis jeg var storbonde i Hedmark nå, så hadde du nok provosert meg veldig?

- Det kan hende. Det er synd at rovdyrpolitikken i Norge brukes til å mane opp om konflikt. Det er 200 år siden ulv drepte mennesker i Norge.

- Jo, men sauen, Sondre?

- Det er ikke ulven som tar flest saueliv i Norge. Primært er det elg ulven går etter, der den gjør en viktig jobb med å regulere bestanden. Likevel maler politiske krefter bevisst et skremmebilde av ulven for å skape oppslutning og sinne, sier Hansmark.

I sommer var Dagbladet med frustrerte sauebønder på jakt etter død sau på sommerbeite. Én av dem tok til tårene etter å ha funnet råtne og istykkerrevne sau, tilsynelatende drept for moro skyld av ulv.

- Jeg forstår bønder som synes det er trist å finne død sau. Vi har likevel erstatningsordninger i Norge. Det er for å hjelpe bonden økonomisk dersom rovdyr dreper husdyr. De aller fleste i Norge ønsker å ha ulv i norsk natur, sier Hansmark.