- Han ville bare hjelpe meg

I går vitnet denne jenta i retten på Kos. Hun kan reinvaske den norske 21-åringen, som er siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KOS (Dagbladet): -  Anklagene om tyveri og legemsbeskadigelse med døden til følge skyldes en stor misforståelse.

Det sa den norske jenta i retten på Kos i går. Forklaringen hennes blir sentral når forsvarsadvokat Panagiotis Avrithis i dag ber retten om å løslate den unge nordmannen (21), som sitter fengslet på Kos. Jenta var inne i kiosken sammen med den drapssiktede trønderen, og så hva som skjedde i minuttene før den 53 år gamle kioskeieren døde natt til lørdag.

Obduksjonsrapporten viser at mannen døde av hjertesvikt. Sammen med jentas forklaring kan det være nok til at retten i dag lar den siktede nordmannen gå fri fra drapssiktelsen.

Etter en lang dag i retten ønsket jenta i går kveld ikke å snakke med media, men Dagbladet er kjent med hovedpunktene i hennes forklaring. Den skiller seg vesentlig fra det bildet politiet har tegnet av hendelsene på ferieøya.

-  Stjal ikke

-  Han prøvde ikke å stjele, bare å hjelpe meg, har jenta forklart til politiet. I går gjentok hun sin versjon av det som skjedde rundt klokka 02.30 natt til lørdag, foran dommeren som avgjør om 21-åringen forblir varetektsfengslet.

Jenta var inne i kiosken sammen med den drapssiktede gutten. Der skal hun ha tatt med seg en kartong røyk mot kassa. Rett før hun betalte, ombestemte hun seg imidlertid, og la kartongen fra seg like ved kassa, før hun gikk ut på gata.

Da skal 21-åringen ha trodd at jenta glemte røykpakken hun hadde kjøpt, grepet kartongen og løpt etter henne for å gi henne sigarettene.

 TILBAKE TIL FENGSELET:  Her blir den drapssiktede nordmannen ført tilbake til fengselet etter å ha møtt til gårsdagens fengslingsmøte på den greske ferieøya Kos. Norsk UD håper nå på en rask løsning av saken.
TILBAKE TIL FENGSELET: Her blir den drapssiktede nordmannen ført tilbake til fengselet etter å ha møtt til gårsdagens fengslingsmøte på den greske ferieøya Kos. Norsk UD håper nå på en rask løsning av saken. Vis mer

Havnet i krangel

Hvis retten fester lit til jentas forklaring, betyr det at punktet om tyveri i siktelsen mot gutten svekkes kraftig. I retten i går var vitnene bare enige om en ting: At 21-åringen og butikkinnehaveren havnet i krangel.

Hva som skjedde videre er uklart, men rundt 02.30 natt til lørdag gikk butikkeieren bevisstløs i bakken. Kort tid seinere døde han av hjertesvikt på et lokalt sykehus.

Forklaringene til vitnene spriker, og det er gitt ulike beskrivelser av hvem som var den mest aggressive av gutten og butikkeieren.

En ting som taler til fordel for den siktede 21-åringen er at alle vitnene som forklarte seg for dommeren i går var svært samstemte i sine beskrivelser av situasjonen som et tragisk uhell, ikke et «nestendrap».

Fikk legehjelp

-  Det stemmer at jenta har forklart seg i retten, men jeg ønsker ikke å prosedere denne saken gjennom media, sier 21-åringens forsvarer, Panagiotis Avrithis.

Norges ambassadør til Hellas, Finn K. Fostervold, er engasjert i saken, og en representant fra ambassaden var også til stede under rettsforhandlingene i går.

-  Dette var en mellomdag. Vi håper på en rask konklusjon fra dommeren i morgen, sier Fostervold.

I går formiddag fikk gutten legetilsyn for første gang siden arrestasjonen natt til lørdag. Han smilte da han hilste på Dagbladet på vei inn til fengslingsmøtet, og virket i mye bedre form enn da vi møtte ham søndag.

-  Det går bedre nå, sa Gøran Dypvik, som sammen med Jan-Erik Lorentzen har prøvd å støtte kameraten så godt de kan. De har fått flere hyggelige hilsener fra venner i Norge etter at de tok kameraten i forsvar i Dagbladet i går.

UD tror på løsning

-  Vi har til og med fått en sms fra folk som sier at de har vært borti noe liknende selv, sier Dypvik.

-  Vi håper det vil ordne seg raskt, sa kameratgjengen i går.

21-åringen ble framstilt for den greske dommeren, men fikk ikke forklare seg i går. Først i dag får retten høre guttens egen versjon av hva som skjedde.

Foreldrene til den siktede 21-åringen vurderer fortløpende om de skal reise til Kos for å være hos sønnen, men etter det Dagbladet erfarer, har positive signaler fra norske myndigheter om at saken ser ut til å ordne seg, gjort at de har valgt å avvente situasjonen.

Dagbladet er kjent med at norsk UD håper at saken skal la seg løse ved at gutten får en bot for ordensforstyrrelser, men går fri fra de mer alvorlige anklagene.