«Han ville delta i den hellige krigen»

Den kriminelt belastede svensken tok flytimer i USA og skal ha blitt troende muslim. Sikkerhetskilder mener Karim Chatty ville styrte flyet i en amerikansk ambassade. Les historien om mannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag formiddag sa sikkerhetskilder i Sverige at 29 år gamle Kerim Chatty hadde planer om å kapre et fly i Västerås torsdag, for så å styrte det i en amerikansk ambassade i Europa. Chatty ble arrestert på flyplassen med en pistol gjemt i toalettmappa.

Det svenske sikkerhetspolitiet, Säpo, går imidlertid offentlig ut å benekter at Chatty hadde planer om å angripe en ambassade med flyet.

Aftonbladet kan i dag fortelle historien om 29-åringen som gikk fra å være en beryktet voldsmann til å bli en troende muslim.

Chatty har røtter i Tunisia, men vokste opp sammen med sine søsken og foreldre i Stockholm. Faren var fra Tunisa, mens moren var fra Sverige. På 90-tallet ble mannen mer og mer toneangivende i det kriminelle miljøet i den svenske hovedstaden.

Han hadde et stort kontaktnett og i vennekretsen fantes blant annet Guillermo Marquez Jara som er dømt for trippeldrapet på et utested i Stockholm i 1994.

På midten av 90-tallet trente Chatty kampsport og vant et mellomsvensk mesterskap. På denne tiden bodde han sammen med sin bror i en dyr leilighet i fasjonable Södermalm.

Fra september 1996 til juni 1997 studerte han i USA, hvor han ifølge venner tok et flysertifikat. Skolen kan imidlertid ikke finne papirer som viser at Chatty fullførte utdanningen.

 • Flere av 11. september-kaprerne tok også flyutdanning i USA.

  Banket opp - hevnet seg


  Sommeren 1997 havnet Chatty i et gjengbråk med noen amerikanske marinesoldater på et utested i Stockholm. Han fikk juling.

  - Jeg var blodig, hadde bitt av meg tunga og hadde kuler i hodet, sa han etterpå.

  Noen dager seinere møtte 29-åringen og noen kamerater en av amerikanerne på et treningsstudio. Mannen var en diplomat som jobbet ved USAs ambassade i den svenske hovedstaden. Han ble mishandlet kraftig og Chatty kastet blant annet en 15 kilo tung vekt på diplomaten. Mannen ble også truet med pistol og slått med batong.

  Hendelsen førte til rettssak, og Chatty ble dømt til ett års fengsel for legemsbeskadigelse.

  Samme år var også 29-åringen aktuell som skuespiller etter en rolle i actionfilmen «9 millimeter».

  Pilegrimsferd


  I 1998 så politiet Chatty og to andre kamerater på et friluftområde utenfor sentrum. I bilen deres fant de en skarpladd pistol og i en veske i nærheten fant politiet et automatvåpen og et annet skytevåpen. Begge var utstyrt med lyddempere.

  Etter hvert skal 29-åringen ha endret livsstil. Han begynte å be og sluttet å drikke sprit, skriver Aftonbladet.

  Da han i 1999 ble stoppet av en politipatrulje, sa han at han hadde sluttet å begå forbrytelser.

  - Jeg har blitt muslim og ber fem ganger om dagen, sa han til politiet.

  For to år siden var han en tur i Jemen, og etter terrorangrepet 11. september i fjor reiste han på pilegrimsferd til Mekka.

  Jihad


  En venn sier Chatty er villig til å gå langt for religionen.

  - Han vil delta i den hellige krigen, sier vennen.

  Da 29-åringen ble pågrepet på flyplassen, var han på veien til en islamsk konferanse i Birmingham. 3000 mennesker er ventet dit, og organisasjonen som arrangerer konferansen hevder de er motstandere av angrepet 11. september.

  Britiske medier melder imidlertid at det er mulig å bestille bin Ladens taler fra hjemmesiden til arrangørene Salafi.

  «Skobomberen» Richard Reid var en sterk tilhenger av Salafi-bevegelsen.

  Salafi er en gren av islam som vil gå tilbake til røttene til religionen.

  Kapringsforsøk?


  Torsdag ble Chatty arrestert på flyplassen utenfor Västerås med en pistol i veska. Og i dag formiddag tikket følgende melding inn til europeiske mediehus:

  - Vi vet med sikkerhet at planen var å styrte flyet i en av de amerikanske ambassadene i Europa, sier en etterretningskilde til nyhetsbyrået Reuters.

  Politiet leter også etter ytterligere fire menn, deriblant en sprengstoffekspert som skal ha deltatt i planleggingen, sto det i meldingen.

  - Det er uriktig informasjon at mannen hadde planer om å styrte flyet i en ambassade. Og vi leter ikke etter fire andre menn, sier Margareta Linderoth i Säpo til Associated Press (AP).

  Hun bekrefter imidlertid at de undersøker om Chatty har noen forbindelser til terrorgrupper, men at dette bare er en av teoriene de jobber med.

  Også 29-åringens advokat tilbakeviser påstandene.

  - Han benekter at han hadde planer om å kapre flyet, og han har ingenting med terrorisme å gjøre, sier forsvarer Nils Uggla til AP.

HADDE MED PISTOL: Ryanair-flyet ble stående på bakken, etter at Chatty ble tatt med en pistol i håndbagasjen.
VENN: Drapsdømte Guillermo Marquez Jara var i vennekretsen til Chatty.
SKOBOMBEREN: Richard Reid var en tilhenger av den samme muslimske gruppa Chatty var på vei til i Birmingham.
TATT MED VÅPEN: Kerim Chatty (29).