Samboeren lå i fryseren:

- Han ville selge bobilen hennes

Politiet mener den norske kvinnen har ligget død i samboerens fryser siden høsten 2018. Året etter skal han ha banket på hos en bekjent og ville selge bobilen hennes.

VILLE SELGE: Nordmannen skal spurt en bekjent om han ville kjøpe hans samboers bobil. Samtidig lå hun død i fryseren hans hjemme. Foto: Privat
VILLE SELGE: Nordmannen skal spurt en bekjent om han ville kjøpe hans samboers bobil. Samtidig lå hun død i fryseren hans hjemme. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO/VÄRMLAND (Dagbladet): Politiet jobber for fullt med etterforskningen, etter at ei norsk kvinne ble funnet død i en fryser i Värmland i forrige uke. Hennes norske samboer er siktet for drap og likskjending, men nekter for å ha tatt livet av kvinnen.

Nå forteller en bekjent av mannen hvordan han flere ganger har stusset på oppførselen hans i løpet av de siste årene. At han skal ha tatt livet av sin samboer, hadde han likevel aldri sett for seg.

- Vi ble kjent like etter at han flyttet til Värmland. Da bodde vi ikke så langt unna hverandre. Det ble til at vi snakket sammen en gang eller to i måneden, mest på telefon, forteller mannen til Dagbladet.

Han beskriver mannen som «en man så hadde levd et liv» og «en som hadde bagasje». Nordmannen skal ikke ha vært i jobb. Det skal heller ikke kvinnen ha vært da hun forsvant.

Ifølge det norske folkeregisteret utvandret begge til Sverige i 2009. De siste åra er de oppført med svensk bostedsadresse i skattelistene, men norsk skattekommune. Likningsinntekten deres har vært relativt likelydende siden 2018: Mellom 166 000 og 200 000 kroner i året. Ingen av dem er registrert med noen formue.

- Men jeg har inntrykk av at han tidvis hadde god økonomi likevel. Blant annet kjøpte han en plenklipper til 50.000 kroner helt plutselig, forteller mannen.

- Endret seg like ofte som vinden

Hva som har skjedd med paret og hvorfor, vil han ikke spekulere på. Selv skal han ha opplevd nordmannen som en man ikke kunne stole på, og som ofte endret mening.

- Han endret seg omtrent like ofte som vinden. Det kunne være om noe han skulle selge eller andre ting. En gang kjøpte jeg en bobil av ham. Da skulle det følge med sommerdekk, men da kjøpet ble gjennomført fikk jeg dem ikke likevel. Seinere ville han selge dekkene til meg i stedet, forteller han.

I dette huset i Värmland i Sverige ble en kvinnes kroppsdeler funnet i en fryser. Video: Christian Fjermeros. Reporter: Christian Fjermeros / Ralf Lofstad / Dagbladet TV. Vis mer

Selv har mannen aldri snakket med nordmannens samboer, men har sett henne ved et par anledninger. Politiet har gått ut med at de mener kvinnen har ligget i fryseren siden seinest høsten 2018. Det siste sikre livstegnet fra den norske kvinnen i 60-åra skal være tilbake i september det året.

Torsdag bekrefter også forsvarer Stefan Liliebäck til NRK at hans klient har erkjent at han la liket i fryseboksen i 2018.

I etterkant av at nordmannen ble pågrepet, har den bekjente tenkt mye på hva som har skjedd i løpet av årene mellom da og nå.

- Han hadde en bobil som var registrert på samboeren. I 2019 ville han selge den til meg, men det ble aldri noe av. Da var den fortsatt registrert på henne. Året etter kom han tilbake, og ville selge den på nytt. Da var den plutselig overført til ham og skulle selges raskt. Jeg fikk den veldig billig, sier mannen som trodde kvinnen hadde forlatt sin samboer på tidspunktet.

KVINNENS BOBIL: Nordmannen ville selge denne bobilen, som egentlig tilhørte hans døde samboer. Foto: Privat
KVINNENS BOBIL: Nordmannen ville selge denne bobilen, som egentlig tilhørte hans døde samboer. Foto: Privat Vis mer

- Veldig merkelig samtale

Den drapssiktede nordmannen har så langt nektet straffskyld for drap, men har erkjent likskjending. Han lå innlagt på sykehus, da han skal ha fortalt om hva som lå i fryseren hjemme. Men like før han havnet på sykehuset tok han igjen kontakt, forteller mannen.

- Han ringte meg rett før han havnet på sykehus. Den samtalen var veldig merkelig. Han hadde forsøkt å ringe meg i et par uker uten at jeg hadde hatt tid til å prate. Til slutt svarte jeg, men da viste det seg at han bare ringte for å spørre hvordan det gikk med meg. Det var helt uvanlig. Normalt ringte han for å kjøpe eller selge noe til meg. Jeg driver med biler, så det kunne være deler eller andre ting. Jeg kan ikke huske at han har ringt bare for å prate før, sier han.

Ifølge den siktede nordmannens venn, «Stefan», fortalte han at den nå døde kvinnen plutselig forlot ham høsten 2018. «Stefan» pleide ofte å være på besøk hos nordmannen, men de seinere åra møttes de bare i campingvogna utenfor huset - aldri innendørs, forteller han videre.

- Han fortalte at hun hadde satt seg i en taxi og dratt hjem til Norge. Han sørget mye over det. Han kunne gråte noen ganger og sa at de hadde vært sammen i 20 år da, og at hun var hans livs store kjærlighet. Jeg kan bare spekulere i hva som skjedde, sier «Stefan» til Dagbladets svenske samarbeidsavis Expressen.

Dagbladet har vært i Värmland i Sverige og snakket med lokalsamfunnet hvor en norsk kvinne ble funnet død i en fryser. Forsvareren til den norske mannen i 50-årene har fått munnkurv før fengslingsmøte mandag 20. mars. Vis mer

Holder tett om detaljer

Forsvarer Stefan Liliebäck vet lite om mannens liv i Sverige eller hvorfor han valgte å forlate Norge.

- Jeg har kjent ham siden fredag, så det vet jeg ingenting om. Vi har hatt kontakt de siste dagene, men hva vi snakker om holder jeg for meg selv, sier Liliebäck til Dagbladet.

Foreløpig er både politiet og mannens forsvarer svært tilbakeholdne med å kommentere saken.

- Jeg er underlagt taushetsplikt så lenge etterforskningen pågår, sier advokat Liliebäck.

Den siktede mannen er opprinnelig fra Sørlandet. Etter det han selv skal ha fortalt vennen «Stefan», skal han ha vokst opp i en kristen menighet i Norge. Dagbladet har vært i kontakt med den aktuelle menigheten, men ledelsen finner ingen spor av at mannen skal ha vært medlem der de siste tiåra.

Søndag besluttet Värmland tingrett i Karlstad å varetektsfengsle nordmannen i to uker. I fengslingsmøtet erkjente han skyld for likskjending ved å ha oppbevart levningene i en fryseboks, men nektet for å ha drept samboeren.

- Han har forklart seg inngående om hvordan kvinnen døde og hva han i ettertid gjorde med kroppen hennes, men jeg kan ikke gå inn på det, har forsvarer Liliebäck uttalt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer