- Han visste for lite

- Et så vanskelig spørsmål som å legalisere aktiv dødshjelp må skje hos lovgiver, sa aktor, statsadvokat Marit Bakkevig, i sin prosedyre i Sandsdalen-saken i lagmannsretten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRITISERES: Aktor avviste i retten i går at det forelå noen nødsituasjon de siste dagene av den uhelbredelige MS-syke Bodil Bjerkmanns liv.

Samtidig som aktor henviste til Stortinget for en eventuell kursendring, brukte hun store deler av prosedyren på den nødrettsproblematikken som står sentralt for forsvaret.

Hun avviste at det forelå noen nødsituasjon, og rettet kritikk mot det legearbeidet Christian Sandsdalen utførte i de siste dagene av den uhelbredelig MS-syke Bodil Bjerkmanns liv.

- Sandsdalen hadde ni dager fra sitt første møte med Bjerkmann og fram til hennes død. Han brukte ikke den tida til å finne ut hva han ellers kunne gjøre. Det kunne vært gjort betydelige ting. Han visste for lite, og burde sjekket bedre, sa aktor.

- Det er et kvantesprang mellom intensiv smertebehandling, og det å sette en sprøyte for å ta liv, sa hun.

Overlagt

Bakkevig framholdt at det foreligger et kvalifisert forsett, som vanligvis er en straffeskjerpende omstendighet.

- Sandsdalen har sagt han ga injeksjonene med den hensikt å forkorte hennes liv. Det er hva man i strafferetten kaller en overlagt handling, sa aktor, samtidig som hun avviste at Bjerkmanns samtykke på noen måte åpnet for straffrihet for Sandsdalen.

- Saken kan egentlig avgjøres allerede her. Våre lovgivere har vurdert hvorvidt drap på en samtykkende skal straffes, sa Bakkevig med henvisning til at lovendringsforslag er avvist i Stortinget.

- Loven har lange og innviklede setninger, men den sier at livet er «et uavhendelig gode». Derfor er det straffbart å hjelpe et menneske til å dø, sa hun.

- Gjennomtenkt

- Ikke noe av det vi har hørt i retten er av en slik art at Sandsdalens handling ikke går inn under straffelovens paragraf 233, og det er ingen grunn til å tolke den innskrenkende, sa Bakkevig.

Paragrafen - som lyder «Den, som forvolder en andens Død, eller som medvirker dertil, straffes for Drab med Fængsel i mindst 6 Aar» - omhandler straffelovens alvorligste forbrytelse.

- Og den er godt gjennomtenkt av lovgiveren, sa aktor.