- Han visste ikke hva som ville skje

KRISTIANSAND (Dagbladet.no): - Når aktor først velger å stole på Jan Helge Andersen må han stole på han fullt ut, sa Andersens forsvarer Ben Fegran i sin prosedyre i dag. Han mener hans klient ikke er dyktig nok til å lyve seg gjennom 80 timer med politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aktor Edward Dahl ba i sin prosedyre i går retten stole på Jan Helge Andersens forklaring når det gjaldt Viggo Kristiansens rolle i barnedrapene, men se bort i fra hans framstilling av seg selv som en mer passiv deltager. Jan Helge Andersens forsvarer Ben Fegran mener retten må stole på hele forklaringen til hans klient.

- Aktor mener noe av det Jan Helge sier er riktig, men ikke alt. Problemet blir da hvordan kan aktor sjalte ut noe? Hvordan lukker han ut den delen av forklaringen han mener er korrekt, og den delen han mener er ikke korrekt? spurte Fegran.

Fegran mente retten måtte legge til grunn det Jan Helge Andersen har sagt om hva han tenkte og følte på åstedet, siden aktor ikke kan motbevise dette. Hele Jan Helges forklaring må være sann, fordi han rett og slett ikke kan lyve så bra.

- Jan Helge har sittet 80 timer i politiavhør. Det er svært lenge. Er han så dyktig at han greier holde på en uriktig historie som en svært erfaren politetterforsker ikke greier å ta i feil på noen punkter i løpet av så lang tid? spurte Fegran.

Fegran mente dermed at det var bevist at Jan Helges forklaring om sin egen deltagelse var sann, og han han da må straffes mildere.

- Har Jan Helge Andersen ved ikke å gripe inn overfor Viggo Kristiansen gjort seg skyldig i de samme overgrep og drap? Hadde Jan Helge en rettslig plikt til å gripe inn og hindre overgrep og drapene? Når han ikke gjør det, og selv ble truet på livet av Viggo Kristiansen til å forgripe seg på den ene jenta og drepe henne, er det da rimelig at han skal ha nøyaktig den samme straff for dette som Viggo Kristiansen? sa Fegran.

Fegran avviste aktors påstand om at Jan Helge Andersen måtte skjønne hvor det bar hen da han skal ha vært vitne til at Viggo Kristiansen lokket med seg jentene opp i skogen med en løgnhistorie om noen kattunger.

- Aktor har ikke bevist at han visste hva som ville skje, sa Fegran, og mente derfor at Jan Helge Andersens forklaring måtte legges til grunn.

Det andre aktorat

Aktor Edward Dahl brukte store deler av sin prosedyre mandag og tirsdag til å fremstille Jan Helge Andersen som en aktiv og avgjørende deltager i overgrepene og drapene.

I dag var det Andersens forsvarer Ben Fegran tur til å følge opp som 'det andre aktorat'. Fegran vil nagle Viggo Kristiansen til drapene, og han vil nagle han fast som hovedmann og pådriver, og dermed redusere sin klients rolle i ugjerningene.

Fegran avviste det såkalte mobilalibiet. Fegran mente det mest sannsynlige var at Viggo Kristiansens mobil lå i sykkelveska hans da den mystiske teksmeldingen kom inn 19.24.

- Vi vet at Viggo er en svært ivrig mobilbruker. Dersom han hadde fått inn en tekstmelding 19.24 og han på det tidspunktet befant seg i bua si som han har forklart, da er det min påstand at han ville åpnet den meldingen og besvart den umiddelbart, sa Fegran.

En slik framstilling betyr at Viggo mangler mobilalibi for 40 minutter, fra den utgående tekstmeldingen via Eg A 18.57 til den neste utgående meldingen 19.37.

- Da har han, dessverre, mer enn nok tid til på begå overgrepene og drapene.

Jan Helges Andersens (tegningen) forsvarer Ben fegran, mener retten må tro på alt Andersen har sagt i retten. <br> Tegning: ARNE ROAR LUND