Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hånd i hånd i protest mot Israels blokade

Tusenvis av palestinere, deriblant mange skolebarn, tok hverandre i hendene og gjennomførte mandag en fredelig demonstrasjon mot Israels blokade av Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av palestinere, deriblant mange skolebarn, tok hverandre i hendene og gjennomførte mandag en fredelig demonstrasjon mot Israels blokade av Gazastripen.

- Her er nesten ikke mat, og det er mange israelske streiftog. Vi ønsker å leve i fred som resten av verden, sa en 14-årig gutt som deltok i aksjonen.

Demonstrantene bar bannere og plakater hvor det blant annet sto «Gazas beleiring vil bare styrke oss», «Verden har dømt Gaza til døden» og «Redd Gaza».

Mens væpnede vakter fra Hamas passet på demonstrantene på palestinsk side, styrket Israel vaktholdet på den andre siden av grensen. Israelske myndigheter varslet at soldatene ikke kom til å nøle med å gripe inn hvis noen skulle forsøke å storme grensen.

Det skal ha blitt sendt om lag 5.000 politifolk til grensen under mandagens demonstrasjon, for å styrke hærens vakthold. Også israelske snikskyttere skal ha tatt oppstilling ved grensen.

Formålet med mandagens aksjon var å danne en rekke av mennesker fra den lukkede Rafah-overgangen ved Gazas sørlige grense til Egypt, til Beit Hanoun-overgangen (Erez) i nord. Demonstrantene skal ha fått beskjed om å stille seg opp 1 kilometer fra grensen, for å hindre uro.
Lav deltakelse
Men fremmøtet var langt mindre enn forventet. I stedet for 50.000 demonstranter kom det om lag 4.500, noe arrangørene mente skyldtes dårlig vær.

De lovet imidlertid at mandagens aksjon vil bli fulgt opp med flere og større markeringer som de håper vil tvinge Israel til å oppheve blokaden.

Demonstrasjonen gikk fredelig for seg og ble avsluttet etter cirka to timer. Omtrent samtidig som palestinerne gikk hver til sitt, ble imidlertid en tiåring såret i et palestinsk rakettangrep mot den sørisraelske byen Sderot, ifølge israelsk politi.

Israel skjerpet blokaden av den Hamas-kontrollerte Gazastripen i januar som svar på de mange rakettangrepene. De hjemmelagede rakettene fører sjelden til at mennesker blir drept, men de skaper stor utrygghet i områdene som risikerer å bli rammet.


Stor mangel
Den israelske blokaden har ført til mangel på både drivstoff og andre viktige produkter.
FREDELIG DEMONSTRASJON:  Palestinske skolebarn holdt hverandre i hånda under dagens protest på Gasastripen. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED
FREDELIG DEMONSTRASJON: Palestinske skolebarn holdt hverandre i hånda under dagens protest på Gasastripen. Foto: AFP PHOTO/MOHAMMED ABED Vis mer

I januar sprengte Hamas sperringene ved grenseovergangen Rafah, som skiller Gazastripen fra Egypt.

Hundretusener av Gazastripens 1,5 millioner innbyggere benyttet anledningen til å dra til nabolandet på handletur, og for mange var utenlandsturen den første noensinne.

Israel frykter at flere mulige selvmordsbombere greide å ta seg over grensen samtidig, og er i høy beredskap for å hindre en lignende episode igjen.


(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media