Hånda som rørte et folk

Ravi og DJ Løv spiller på Momarkedet mandag når Norges Røde Kors og tusener av ungdommer markerer at Stopp Volden-kampanjen er ti år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Kvelden avsluttes med at ungdommer får utdelt fakler og stiller seg opp sånn at de danner omrisset av ei hånd. Vi lager en lysende, åpen hånd - akkurat som for ti år siden, sier Kjersti Skrindebakke, nestleder i Røde Kors\' markedsstyre på Mysen.

Håndflata er logoen til Stopp Volden, laget av Dagbladet da avisa startet kampanjen. Nettopp på Momarkedet på Mysen overtok Norges Røde Kors kampanjen for ti år siden. Mandag, på Momarkedets egen ungdomsdag, kommer trolig 10 000 ungdommer for å vise sin antivoldholdning, og for å høre på Ravi og DJ Løv. Norges Røde Kors har også kastet seg på gummiarmbåndtrenden. Alle som undertegner en Stopp Volden-kontrakt, får et svart Stopp Volden-armbånd.

Skutt ned

Natt til lørdag 4. februar ble 17-åringen Andreas Stavseth skutt ned på åpen gate i Oslo. Uten forvarsel og uten grunn ble han skutt i halsen av en 28-åring. Stavseth lå fire dager i koma før han døde.

Medelevene på Manglerud skole arrangerte fakkeltog i Oslos gater. Demonstrasjonen gjorde sterkt inntrykk.-  Ungdommene på Manglerud tok initiativet. De ønsket å vise at de bryr seg. Og så startet Dagbladet Stopp Volden. Avisa skapte med den åpne hånda et fantastisk uttrykk for kampanjen. Ei åpen hånd er som kjent det motsatte av en knyttneve, sier Sven Molle-kleiv, som i 1995 var generalsekretær i Norges Røde Kors og som mandag holder tiårsappell.

-  Situasjonen i dag er minst like alvorlig som for ti år siden, sier Mollekleiv, som også er VIF-formann og aktiv i antirasismearbeidet i idretten.

-  Stopp Volden lever

-  Stopp Volden lever fortsatt sterkt. Siden 1995 har over 300 000 ungdommer i hele Norge bidratt med sine håndtrykk, sier rådgiver Kjell Arne Langseth i Norges Røde Kors. Ungdommer og foreldre engasjerer seg gjennom lokallag, skole og idrettslag.

SPILLER:  Ravi og DJ Løv går på scenen klokka 21.00 på Momarkedet mandag kveld.
SPILLER: Ravi og DJ Løv går på scenen klokka 21.00 på Momarkedet mandag kveld. Vis mer

-  Det blir kjempegøy på Mysen, lover Maria Abrahamsen (15), Røde Kors-er fra Mysen.-  På skolen vår er det ofte sparking og slåing. De som slår trur de er tøffe, sier Tonje Nilsen (15).

-  Det handler om å bry seg, sier Kjersti Strindebakke, som var til stede for ti år siden.

-  Jeg husker at jeg grein så snørr og tårer rant. Det gjør jeg sikkert på mandag også.