Handelen frykter momskaos

- Nå kan man ikke lenger snakke om momskaos, men et bedre og mer moderne momssystem, sa finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen da han la fram de siste forskriftene til momsreformen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men handels- og servicenæringen frykter kaos i ukene som kommer. De siste forskriftene kommer på plass to uker før momsreformen skal settes ut i livet.

- Uforsvarlig

- Situasjonen vi er kommet i, er uforsvarlig. Vi går nå inn i turistsesong og ferietid. Forretninger som ikke har dataprising, står foran en kjempejobb. Tida de får til å gjøre denne jobben, er uakseptabelt kort, sier administrerende direktør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, Anne-Grete Ellingsen, til Dagbladet.

Selv om det lenge har vært klart at det blir halv matmoms fra 1. juli, har næringen ifølge Ellingsen ventet på en del avgrensninger. For tjenestemoms har forskriftene kommet først den siste uka.

Finansministeren gjorde det i går klart at skatteetaten har fått beskjed om å prioritere veiledning og informasjon framfor kontroll den første tida.

- Jeg vil gjerne si at det er lov å bruke hodet, sa finansministeren.

Han la ikke skjul på at arbeidet med unntak og avgrensninger har vært vanskelig, og at momsreformen kan forklare noe av Ap's lave galluptall.

- Men vi kan ikke bare gjøre det som er enkelt, vi må også gjør det som er riktig. Jeg tror det blir enklere nå når avgrensningene er klare, og de fleste vil finne dem rimelige, sa Schjøtt-Pedersen.

Momsfrie kinderegg

Etter den siste protestrunden har departementet landet på at også kosmetisk kirurgi skal unntas fra moms. Homøopati og akupunktur er unntatt, også alternativ medisin utført av autorisert helsepersonell. Annen alternativ behandling blir momsbelagt.

Finansministeren kunne også - for dem som ikke har fått det med seg - fastslå at kinderegg slipper moms, selv om det er leketøy inni.

- Kinderegg er å anse som matprodukt med en tilleggsytelse, forklarte han.