Handelsblokade gir khat-abstinens

Mogadishu er vanligvis en av verdens farligste byer. Nå er den noe tryggere fordi mange av de væpna militsmennene som pleier å terrorisere innbyggerne ligger hjemme med hodepine - et abstinenssymptom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes nemlig ikke khat å få tak i Mogadishu for tiden. Den narkotiske veksten konsumeres av millioner av somaliere. Men tilgangen er så godt som stoppet helt opp etter at Kenya sist helg stanset all handel med Somalia. Motivet for handelsforbudet var å hindre våpenlekkasjer over grensa.

En konsekvens av det er at 15 fly som hver dag pleier å pendle til Somalia med ferske khatblader, blir stående på bakken. På Wilson-flyplassen i Nairobi ligger tonnevis med khat og råtner bort.

Utrygt

Prisen på khat har raskt økt med 400 prosent i Mogadishu. Lokal produksjon kan ikke erstatte bortfallet siden khat ikke vokser i det varme, tørre klimaet.

Rivaliserende krigsherrer kontrollerer store deler av Somalia og den nye overgangsregjeringen har liten kontroll. Det økende antall militsgrupper som i ti år har kjempet om herredømmet, pleier å være farligst om ettermiddagen, når khat-rusen har gjort dem uberegnelige.

De militsmennene som fortsatt er på beina, ransaker nå reisende langs veien for å finne den minste forsyning med khatblader for å få dempet abstinensen.

Dyrt

Det kenyanske handelsforbudet kan slå tilbake på landets egen økonomi. En halv million småbønder i høylandet i Kenya dyrker khat, eller miraa, som de kaller det i Kenya. Det produseres for rundt 2,2 milliarder kroner i året. Verdien på khateksporten til Somalia kan bare beregnes grovt, men er på rundt tre millioner kroner dagen.

SAVNET KHAT: Forsyningene av khat har stoppet nesten helt opp i Somalia, etter at Kenya sist helg stanset all handel med landet. Somaliske militsmenn, som ofte ruser seg på khat og truer sivile, ligger nå hjemme med abstinensproblemer.Foto: SCANPIX/AP
SAVNET KHAT: Forsyningene av khat har stoppet nesten helt opp i Somalia, etter at Kenya sist helg stanset all handel med landet. Somaliske militsmenn, som ofte ruser seg på khat og truer sivile, ligger nå hjemme med abstinensproblemer.Foto: SCANPIX/AP Vis mer

De eneste som er fornøyde, er restauranteierne i Mogadishu. Istedenfor å tygge khat, går nå mange flere ut og spiser i den somaliske hovedstaden.

(NTB-Ola Säll)

SAVNET KHAT: Forsyningene av khat har stoppet nesten helt opp i Somalia, etter at Kenya sist helg stanset all handel med landet. Somaliske militsmenn, som ofte ruser seg på khat og truer sivile, ligger nå hjemme med abstinensproblemer.Foto: SCANPIX/AP