Handelsoverskuddet redusert

Verdien av norsk råoljeeksport var 30 prosent lavere de 11 første månedene i år i forhold til samme periode i fjor. Det førte til at det samlede handelsoverskuddet ved utgangen av november bare var en tredel av fjorårets overskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handelsoverskuddet de 11 første månedene var på 32 milliarder kroner, en tredel av fjorårets resultat, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er de lave oljeprisene, med en fatpris i november på bare 80 kroner, som er årsaken til dette. Gjennomsnittlig fatpris i perioden fra januar til november var 96 kroner, mot 133 kroner i samme periode i fjor.

Overskuddet i handelsbalansen i november måned var på bare 1,1 milliarder kroner, mot 8,3 milliarder i november 1997. Ser man kun på tradisjonelle varer, har underskuddet i handelsbalansen økt fra 60 milliarder kroner i fjor til 79 milliarder i perioden fra januar til november i år.

Norge importerte varer i november for 23,5 milliarder kroner, 12,6 prosent mer enn i november i fjor. Siden nyttår har den samlede importen vært på 243 milliarder kroner, også det en økning i forhold til i fjor.