Oljefat: Norge eksporterer omtrent like mye olje som før, men en betydelig lavere pris gir store utslag for handelsbalansen. Foto: Iván Kverme/FA
Oljefat: Norge eksporterer omtrent like mye olje som før, men en betydelig lavere pris gir store utslag for handelsbalansen. Foto: Iván Kverme/FAVis mer

Handelsoverskuddet stupte i mars

Overskuddet i handelsbalansen i mars måned i år var 13,6 milliarder kroner lavere enn i samme periode i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Statistisk Sentralbyrå melder at Norges handelsbalanse mot utlandet viste et overskudd på 20,7 milliarder kroner i mars. Handelsoverskuddet sank dermed med 13,6 milliarder kroner, eller 39,7 prosent, i forhold til fjorårets mars.

Importen i mars steg med 19,4 prosent, mens eksporten ble redusert med 5,6 prosent fra mars 2014. Landets importører drar altså nytte av den høye kronekursen. Lav oljepris drar fortsatt ned eksportverdien for råoljen, mens fastlandseksporten på sin side økte.

I mars endte eksportverdien for råolje på 16,5 milliarder kroner. Dette er en nedgang på 7,4 milliarder fra mars i fjor. Vi eksporterte omtrent like mange fat, men gjennomsnittsprisen per fat råolje var nesten 200 kroner lavere enn mars i fjor. Gjennomsnittsprisen på oljefat lå på 454 kroner i mars i år, som er 7 kroner mer enn foregående måned, skriver SSB.

Eksportverdien for naturgass var på nivå med mars i fjor og utgjorde i år 24,1 milliarder kroner. Vi sendte fra oss 10,2 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform. Redusert pris dempet effekten av høyere eksportvolum sammenlignet med mars 2014.

(saken fortsetter under grafikken)
Høy eksport av fisk Fiskeeksporten gikk i mars opp med over 700 millioner til 6,3 milliarder kroner. Utførselen av laks og torsk steg med respektive 518 og 143 millioner kroner og dekket nesten hele oppgangen.

Eksportvolumet for laks gikk kraftig opp sammenlignet med mars i fjor, mens prisen derimot var lavere i år. Torsk hadde imidlertid en betydelig høyere pris sammenlignet med mars i fjor, mens eksportvolumet var lavere.

Målt i verdi eksporterte vi mest fisk til Polen og Frankrike, med henholdsvis 686 millioner og 549 millioner kroner, skriver SSB.

Eksporten av flytende propan og butan falt fra 2,0 milliarder i mars 2014, til 580 millioner kroner i mars 2015.

Rekordimport I mars beløp den totale importverdien seg til rekordhøye 55,8 milliarder kroner. Innførselen av maskiner og transportmidler stod for 22,9 milliarder av dette. Det var hele 4,5 milliarder kroner mer enn samme måned i fjor. Les mer om tallene her.

Flere nyheter Frykter nye oljesmeller
Ser mulig stans for energiimport til USA
Har ennå ikke sett konsekvensene av oljeprisfallet