Handelsstanden frykter det verste

Handelsstanden langs Karl Johans gate holder pusten før Verdensbankens møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen vurderer å holde stengt under demonstrasjonstoget mandag. - Vi tenker på skrekkbildene fra Göteborg, sier Ellen Klemp Jakhelln fra gullsmed David Andersen.

For folket i hovedstaden blir det forbudt å parkere biler i sentrum fra 08.00 lørdag til 24.00 onsdag. Det betyr at butikker ikke får varer og beboere ikke får parkert. Reisende med danskebåten har fått brev om ikke å parkere ved havneområdet, og Youngstorgets torghandlere blir anmodet om å holde seg borte.

Gullsmedforretningen David Andersen er en av mange næringsdrivende langs demonstrasjonstogets rute som kan bli utsatt for ytterliggående demonstranter. Butikksjef Klemp Jakhelln tar ingen sjanser.

Sikkerhet viktigst

- Vi tar våre forholdsregler og har hatt møte om det i dag. Egentlig skulle vi lagt ut ny utstilling av smykker fredag, men regner med å fjerne alt fra vinduene istedenfor, sier hun.

Banker og forretninger fra større internasjonale og amerikanske kjeder har vært spesielt utsatt i tidligere demonstrasjoner. McDonald's har 20 restauranter i Oslo, hvorav 7 ligger langs ruten demonstrantene skal gå mandag.

- Vi tenker på det, men avventer de meldingene vi får fra McDonald's Norge. Vi er mest opptatt av sikkerheten til gjestene og oss som jobber her, sier daglig leder Trond Isnæs fra McDonald's-restauranten i Nedre Slottsgate.

Flytter ikke

Nei til atomvåpens Ole Kopreitan har ingen planer om å flytte sin vogn med politiske jakkemerker fra Karl Johans gate til et annet sted. Han vil holde stand, og være et «politisk apotek».

- Jeg våger å se tigeren i øynene. Jeg har tro på at dette kan gå bra, bare politiet ikke gjør som de gjorde i Göteborg. Kopreitan er derimot bekymret over utenlandske demonstranter som bare er ute etter bråk.