- Håndfri er farlig

Å snakke i mobil mens du kjører, firedobler sjansen for at du krasjer. Selv om du bruker håndfri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en ny australsk undersøkelse. Den avdekker at det er selve samtalen som stjeler oppmerksomheten din. Det er ubetydelig om du holder mobilen i hånda eller bruker håndfri. Studien er basert på intervju med 456 bilførere som havnet på sykehus etter trafikkulykker.

Forskerne er klare i sin tale, mobilbruk i bil firedobler sjansen for trafikkuhell.-  Nå er det forbudt å bruke håndholdt mobiltelefon i bilen. Men selv når du bruker lovlig håndfritt utstyr, er du en dårligere sjåfør. Det beste er å la telefonen ligge når du kjører bil, sier direktør Leif A. Ellevset i Trygg Trafikk.

Han understreker at håndfri gjør det lettere å snakke i mobilen mens du kjører.

-  Det verste er å ringe ut, mens du kjører. Det krever mye tasting på telefonen. Mitt råd er å kjøre til siden når du skal ringe ut eller utsett samtalen til etter du har parkert, sier direktøren. Selv ringer han aldri ut mens han kjører bil, men det hender han tar imot en samtale med håndfri.

Dyr samtale

Ellevset understreker at å snakke i mobil mens du kjører, kan koste deg dyrt.-  Når uhellet er ute og det blir en forsikringssak, er det mange som får redusert erstatning fra forsikringsselskapet fordi de har snakket i mobil. Erstatningsutbetalinger kan bli redusert med opptil 40 prosent, selv om du har brukt håndfri, sier han.

Blir du tatt i å snakke i mobil uten håndfri, får du 500 kroner i bot.

-  Politiet har nå trappet opp mot mobilbruk. De kontrollerer også mobilbruk når de er ute på kontroller, sier Leif A. Ellevset.

Falsk trygghet

Sverige er et av få land i Europa som ikke har påbud om å bruke håndfri i bilen. Presseansvarlig i Nationalforeningen for trafikksikkerhet i Sverige, Thomas Carlson, sier til Aftonbladet at håndfri gir falsk trygghet.

-  Et påbud om håndfri kan gi signaler om at det ikke er farlig å bruke mobil i bil, bare fordi du bruker håndfri, sier han.

FALSK TRYGGHET:Håndfri reduserer ikke faren for ulykker i trafikken.