BETALTE FOR LITE:  Dagbladet har skrevet en rekke saker om arbeidsforholdene i Handikapgiganten Ubola. Nå kommer det fram flere brudd på arbeidsmiljøloven i en rapport fra revisjonsselskapet BDO. Her er daglig leder i Ubola, Vibeke Marøy Melstrøm, sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: Eirik Helland Urke
BETALTE FOR LITE: Dagbladet har skrevet en rekke saker om arbeidsforholdene i Handikapgiganten Ubola. Nå kommer det fram flere brudd på arbeidsmiljøloven i en rapport fra revisjonsselskapet BDO. Her er daglig leder i Ubola, Vibeke Marøy Melstrøm, sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

Handikapgigant avslørt etter Dagbladet-sak

Måtte etterbetale 2800 assistenter for 148 000 overtidstimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladets avsløringer av brudd på arbeidsmiljøloven hos handikapgiganten Uloba har ført til at selskapet har måtte etterbetale 2800 assistenter for 148000 overtidstimer.

Nå blir Uloba på nytt avslørt i å betale for lite til sine assistenter. De siste to årene har Dagbladet avslørt at handikapgiganten Uloba bryter loven på en rekke punkter, blant annet betalte selskapet overtid først etter 11 timer i stedet etter 9 timer slik loven sier.

På oppdrag fra Oslo kommune har revisjonsselskapet BDO undersøkt om Uloba har betalt tilbake overtid til assistentene slik de har lovet. De fant flere mangler:

Betalte ikke tilbake • Uloba har ikke betalt overtid til assistenter med tre eller færre overtidstimer, ifølge BDO. Dette utgjorde totalt 460,21 timer fordelt på 272 assistenter.

• Flere av assistentene har fått utbetalt for lav overtidsgodtgjørelse. Dette er brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser.

Da Dagbladet skrev om bruddene på arbeidsmiljøloven, sa Uloba at bruddene bare gjaldt «et fåtall», men i rapporten kommer det fram at sakene omhandler mer enn halvparten av de ansatte. I rapporten skriver BDO at «Uloba forklarer at de totalt har utbetalt ca. 148 000 timer fordelt på ca. 2 800 assistenter. Dette inkluderer også utbetaling av overtidsgodtgjørelse til assistenter med tre eller færre overtidstimer».

Uloba beklager
Til Dagbladet sier Uloba at de nå betaler korrekt overtid: «Uloba beklager sterkt at vi har betalt for lite overtid til assistentene, som er verdifulle medarbeidere i Uloba. Vi er for lengst i gang med å rydde opp i forholdet i samarbeid med Oslo kommune», skriver senior informasjonsrådgiver i Uloba, Hans Hjellemo, i en e-post til Dagbladet.

Han sier at grunnen til at de har betalt for lite overtid er at de har brukt galt beregningsgrunnlag for overtiden.

Hjellemo sier nå at samtlige assistenter i Norge vil få etterbetalt overtid. Oslo kommune forventer nå at samtlige ansatte som er berørt skal få etterbetalt.