Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handikappede må stå nakne foran køen

Føler seg trakassert i sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handikappede føler seg trakassert i sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser. De opplever å bli ydmyket og glodd på av hundrevis av mennesker.

- Jeg måtte kle av meg, nærmest i et glassbur, med hundrevis av mennesker rundt meg og måtte nærmest vise fram stomien min. Det var ekkelt og uverdig, sier stomiopererte Bjarne Løvereide til TV 2.

Flere medlemsgrupper i Norges handikapforbund har den siste tiden rapportert til forbundet at de opplever dårlig og ydmykende behandling av vaktene i sikkerhetskontrollen ved norske flyplasser.
Naken foran køen
- Det er mange medlemmer som forteller at de må kle av seg mens hele køen står bak dem og ser på. De blir sett på og klådd på, og så må de har hjelp til å kle på seg igjen. Det blir ikke gjort noen forsøk på å gjøre dette skånsomt, så du blir virkelig eksponert og ydmyket, sier Eilin Reinaas, leder i Handikapforbundet.

Tilbakemeldingene skal være unisone i at Oslo Lufthavn Gardermoen er desidert verst, der legeerklæringer om at handikappede er avhengige av å ha medisinsk utstyr med seg i håndbagasjen heller ikke skal bli respektert.


Tar ikke kritikk

Men på hovedflyplassen er det lite selvkritikk å spore, og det er ikke planer om å endre rutinene for kontroll av funksjonshemmede.

- Sikkerhetskontrollen er en situasjon hvor mennesker snakker med mennesker, og da har vi litt subjektive oppfatninger av hvordan ting skjer, sier assisterende pressetalskvinne Sofie Bruun på Gardermoen.

Hun ber publikum komme med tilbakemeldinger, som kan drøftes i de ukentlige møtene flyplassledelsen har med de ansvarlige for sikkerhetskontrollen.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier i en skriftlig tilbakemelding til TV 2 at «jeg forutsetter at Avinor vurderer henvendelsen og følger opp dette og eventuelt senere innspill overfor de selskaper som gjennomfører sikkerhetskontrollen på flyplassen».
 
NTB

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media