Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handikappede på kommuneshopping

Fortvilte familier med funksjonshemmede legger ut på flyttefot for å finne den kommunen som gir det beste tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN(Dagbladet): Mange føler seg tvunget til å drive rein «kommune-shopping».

-  Vi får stadig henvendelser fra funksjonshemmede som spør om hvor det er best å bo, sier forbundsleder i Norges Handikapforbund, Gunnar Buvik, til Dagbladet.

Forbundet har lenge reagert på forskjellsbehandlingen handikappede blir utsatt for fra kommune til kommune.-  Vi burde ha et system hvor pengene følger brukeren. Nå er det mye opp til kommunene hvilke tilbud som gis, sier Buvik.

Nedverdigende

Kommuneadvokat Ivar Otto Myhre i Sandefjord er bekymret over «alle» som kommer til kommunen og trenger ekstra hjelp. Mellom Sykkulven og Sandefjord kommuner pågår det nå en millionkrangel om hvem som skal betale for en familie med fem funksjonshemmede.

-  Dette er bare toppen av et isfjell. Vi har årlige merkostnader på 10- 15 milioner kroner bare på grunn av slike flyttinger. Det er fristende å gå til sak for å avklare de prinsipielle sidene ved dette, sier Myhre til Sandefjords Blad.

Kommunene er ikke enige om hvor statsstøtten til familien skal gå i en overgangsperiode.

Svarteliste?

-  Vi har eksempler som kan tyde på at enkelte kommuner bevisst gir et dårlig tilbud for å skremme vekk handikappede. Men dette er vanskelig å dokumentere, sier Buvuk.

Han stiller seg uforstående til at enkelte kommuner «frykter» handikappede av økonomiske grunner.-  For det første er det umenneskelig. For det andre garanterer staten for ekstraordinære utgifter over 700 000, sier Buvik.

ULIKT: Forbundsleder i Norges Handikapforbund, Gunnar Buvik, legger ikke skjul på at flere funksjonshemmede føler seg tvunget til å undersøke støtteordninger før de bosetter seg i en kommune.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!