Håndjern på enarmet mann: Festet hånd­leddet til ankelen

Mannen saksøker.

Illustrasjonsfoto: Zoka74 / Shutterstock / NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: Zoka74 / Shutterstock / NTB ScanpixVis mer

En enarmet mann saksøker politiet i Clay County i West Virginia etter at han ble lagt i håndjern i fjor. Årsaken er at tjenestemannen festet håndjernene til det gjenværende håndleddet og mannens ankel, skriver The Independent.

Saksøkeren, tidligere delstatssenator Randy Schoonover (65), mener politiet brukte uforholdsmessig mye makt og forbrøt seg mot hans rettigheter i henhold til grunnloven.

Hadde ikke førerkort

Episoden fant sted i fjor i høst. Schoonover fikk smerter i brystet og satte seg i bilen og kjørte til broren, i håp om å bli brakt til sykehus.

Da han kom fram, ble han av politimannen avkrevd fører- og vognkort, som han ikke kunne framvise.

SVÆRT BRUTALT: Politiet i Pasadena arresterte Christopher Ballew. Videoen viser svært brutale metoder. Video: Politiet i PasadenaVis mer Vis mer

65-åringen fikk lov til å gå inn i huset og ta en aspirin, og benyttet samtidig anledningen til å ringe en dommer, som han ba jobbe seint i tilfelle han skulle ende i retten i løpet av kvelden.

Schoonover gikk så ut igjen og fortalte politimannen om samtalen. Da ble han ifølge seg selv pågrepet uten å få vite hvorfor - og fikk altså håndjernene påsatt rundt høyre håndledd og høyre ankel.

Dømt for korrupsjon

«Ingen polititjenestemann ved sine fulle fem kunne ha funnet det formålstjenlig å feste håndjern til fornærmedes håndledd og ankel, gitt hendelsens art, fornærmedes ikke-voldelige atferd, fornærmedes handikappede tilstand, fornærmedes alder og fraværet av enhver trussel mot tjenestemannen eller offentlighetens sikkerhet», lyder det i søksmålet.

Schoonover mistet venstrearmen i en ulykke med en terrengbil i 2014. Han satt i delstatssenatet i West Virginia mellom 1989 og 1999, men sonet seinere 14 måneder i fengsel etter å ha latt seg bestikke i en forretningstransaksjon.