Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handlefrihet i EU-saken

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiets ledelse ønsker åpenbart ikke å unngå vanskelige spørsmål i det nye partiprogrammet. På felt etter felt åpnes det for debatt om kontroversielle saker. Landsmøtet i november vil så ta avgjørelsene. Det er en offensiv holdning fra et hardt presset parti. I en slik situasjon kunne det ha vært fristende å feie problemene under teppet. Det ville vært lite framtidsrettet, og kunne i lengden også ha skapt enda større problemer innad i partiet.
  • Et av de mest omstridte spørsmålene er nok en gang vårt forhold til EU. Partiledelsen ønsker å ha handlefrihet i neste stortingsperiode. I praksis vil det åpne for en ny folkeavstemning dersom stemningen i opinionen viser en klar overvekt for EU-medlemskap. Dette har skapt sterke reaksjoner blant EU-motstanderne. Partiet har mange nok problemer allerede, det er unødvendig å ta opp EU-saken i tillegg, sies det.
  • Nå er det ikke noe nytt at Arbeiderpartiet er splittet i synet på EU. Det må partiet leve med. Men det må ikke føre til handlingslammelse og at saken legges på is. Vårt forhold til Europa og utviklingen i EU må tvert imot alltid være et av de viktigste temaene i vår politiske debatt. Da må muligheten til å søke om medlemskap på nytt også stå åpen. Vi vet selvsagt ikke hvordan stemningen i folket vil utvikle seg de nærmeste åra. Mye tyder på at den generelle samfunnsutviklingen går i retning av økt oppslutning for ja-sida. Da kan ikke lenger resultatet fra 1994 være bindende.
  • Som ventet har Senterpartiet begjærlig grepet denne saken og har allerede erklært at EU blir et viktig tema i valgkampen neste år. Dette er partiets sjanse til å komme seg opp av hengemyra. I de andre sentrumspartiene er ikke vårt framtidige forhold til EU like enkelt. Men uansett er det Arbeiderpartiet som må ta avgjørelsen om en framtidig EU-søknad. Da kan man ikke ta hensyn til Senterpartiets oppslutning. Her må andre og langt viktigere ting være avgjørende.