Handlekraftig Haga

Åslaug Hagas har fått flying start som olje- og energiminister, men hvor troverdig er Sps klimaprofil, spør Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved en tilfeldighet som så ut som en tanke, satt landets nye olje- og energiminister, Åslaug Haga, Sp, ved siden av Bellonas leder Frederic Hauge under klimadebatten i Standpunkt på NRK1 tirsdag kveld. På motsatt side satt finansminister Kristin Halvorsen sammen med lederen i Oljeindustriens Landsforening, Per Terje Vold. Åslaug Haga og Sp har innledet de reneste hvetebrødsdager med miljøbevegelsen, mens Kristin Halvorsen og SV i sin frustrasjon over valgnederlaget har prestert å komme i krangel med miljøvernerne og havnet på sidelinja i partiets viktigste profilsak.

Hagas innledende grep som oljeminister var mesterlige. Da hun overtok statsrådsstolen understreket hun at hun ville legge stor vekt på klimapolitikken. Det har ingen av hennes forgjengere sagt ved tiltredelsen. Deretter inviterte hun miljøorganisasjonene til et møte som ble gjennomført allerede tirsdag. Samme kveld strålte hun som regjeringens nye ledende miljøstatsråd i klimadebatten på TV mens Hauge og Halvorsen fortsatte å hakke på hverandre.

I møtet med miljøbevegelsen, hvor tonen var god og latteren satt løst, varslet Haga at hun ikke ønsker å bruke de sterkt forurensende mobile gasskraftverkene Statkraft har kjøpt inn for å løse kraftkrisa i Midt-Norge. Utslippstillatelsen gasskraftverkene har fått, er anket til Miljøverndepartementet. I miljøbevegelsen håper man nå at handlekraftige Haga avblåser bruken av dem før miljøvernminister Helen Bjørnøy rekker å behandle anken.

At Haga er i flytsonen understrekes av gårsdagens store hjemlige klimanyhet om at regjeringen gir etter i forhandlingene med EU, og innfører begrensninger på hvor mange klimakvoter Norge kan kjøpe i u-land. Det betyr at det må tas større klimakutt i Norge enn det regjeringen har lagt opp til. Riktig nok er det Helen Bjørnøy som håndterer dette, men timingen er perfekt for Hagas sjarmoffensiv, – som fortsetter. Det siste vi har hørt er at hun har invitert seg hjem til Naturvernforbundets fagsjef, Dag Arne Høystad, som bor i et gammelt hus i Asker, og som har satt seg som mål å redusere strømforbruket i huset med 90 prosent. Vi tipper Hagas besøk får god mediedekning.

Men i all optimismen som Åslaug Haga har klart å skape i miljøbevegelsen, er det grunn til å se nærmere på troverdigheten til Sps miljøprofil. Partiets sterke allianse med landbruksorganisasjonene har medført en tilsvarende urokkelig tro på at skogeiere og bønder er bedre enn noen andre til å forvalte naturen og miljøet. Det har brakt partiet inn i en vedvarende skepsis, for ikke å si motstand, mot vern av skog og mark. De kraftige motsetningene mellom Sp og SV i slike spørsmål har bl.a. ført til at regjeringen framstår som handlingslammet i spørsmålet om fredning av Trillemarka.

Sps omsorg for distriktene kan også føre til utspill som får miljøvernere til å gremmes. Ett er at Sp-ordførere er like glade i nye veier som andre ordførere, bare veiene ikke går over dyrket mark. Verre er det når Sp-representanter i Sogn og Fjordane i fullt alvor går inn for at det må bli billigere å drive flytrafikk på kortbanenettet i distriktene. Det skal i det hele bli interessant å følge Haga etter hvert som hennes nye klimaimage skal brynes mot distriktspolitiske hensyn.

For SV er forrige ukes statsrådsskifte og den ulykksalige krangelen med miljøbevegelsen et nytt eksempel på hvordan partiet klarer å rote det til for seg. Også Kristin Halvorsen nevnte i helga at hun vil invitere miljøorganisasjonene til dialog. Det har SV-ledelsen sagt gang på gang siden partiet kom i regjering, men ennå er det ikke kommet på plass noe opplegg. Mens Haga møtte miljøvernerne på den andre dagen i sin første uke som olje- og energiminister, har Halvorsen ennå ikke sendt ut invitasjonen. Vi forstår godt at hun har vært frustrert og litt overtent i det siste, ikke bare over egne partifeller, men også over miljøbevegelsen. Frederic Hauge bør tåle en kilevink i ny og ne. Men Kristin Halvorsen burde nok husket at han og Bellona var de eneste på miljøsida som støttet regjeringens Mongstad-vedtak. Resten av miljøvernerne sto og grein. Hennes utfall mot miljøbevegelsen ble en avsporing fra de enorme utfordringer hun og regjeringen og vi alle står overfor. Mens Åslaug Haga igjen viste sin evne til å kle seg etter været. Og nå er det ekstremvær.

Handlekraftig Haga