Handlekraftig Haga

Åslaug Hagas har fått flying start som olje- og energiminister, men hvor troverdig er Sps klimaprofil, spør Erling Ramnefjell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ved en tilfeldighet som så ut som en tanke, satt landets nye olje- og energiminister, Åslaug Haga, Sp, ved siden av Bellonas leder Frederic Hauge under klimadebatten i Standpunkt på NRK1 tirsdag kveld. På motsatt side satt finansminister Kristin Halvorsen sammen med lederen i Oljeindustriens Landsforening, Per Terje Vold. Åslaug Haga og Sp har innledet de reneste hvetebrødsdager med miljøbevegelsen, mens Kristin Halvorsen og SV i sin frustrasjon over valgnederlaget har prestert å komme i krangel med miljøvernerne og havnet på sidelinja i partiets viktigste profilsak.

Hagas innledende grep som oljeminister var mesterlige. Da hun overtok statsrådsstolen understreket hun at hun ville legge stor vekt på klimapolitikken. Det har ingen av hennes forgjengere sagt ved tiltredelsen. Deretter inviterte hun miljøorganisasjonene til et møte som ble gjennomført allerede tirsdag. Samme kveld strålte hun som regjeringens nye ledende miljøstatsråd i klimadebatten på TV mens Hauge og Halvorsen fortsatte å hakke på hverandre.

I møtet med miljøbevegelsen, hvor tonen var god og latteren satt løst, varslet Haga at hun ikke ønsker å bruke de sterkt forurensende mobile gasskraftverkene Statkraft har kjøpt inn for å løse kraftkrisa i Midt-Norge. Utslippstillatelsen gasskraftverkene har fått, er anket til Miljøverndepartementet. I miljøbevegelsen håper man nå at handlekraftige Haga avblåser bruken av dem før miljøvernminister Helen Bjørnøy rekker å behandle anken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer