Handler det bare om penger?

Noe av Edvard Munchs storhet lå i hans evne til å formidle en hudløs livssmerte og dødsangst i bilder som fortsatt griper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EDVARD MUNCHS

arvinger har tvunget Aschehoug forlag til å stoppe trykkingen av Bodil Stenseths bok om kunstneren. De nekter nemlig forlaget å bruke Munch malerier som illustrasjoner i tilknytning til Stenseths tekst i boka, som heter «Arven».

DETTE BLE KJENT

gjennom Aftenposten i går, dagen før boka skulle lanseres. Grunnen til dette drastiske inngrepet er ifølge familiens talsmann, Arne Munch-Ellingsen, at de ikke ville belemre bildene av grandonkelen med Stenseths tekst. Stenseth skriver om sykdommene som var så utbredt i Edvard Munchs slekt. Kunsthistorikeren har på grunnlag av egen forskning tatt for seg om de mentale lidelsene på farssiden. I tillegg tar hun opp disponeringen for tuberkulose, som man tidligere så feilaktig trodde var slektsbetinget. Og selvfølgelig fins syfilisondet med. Alt dette kjenner man fra Munch-motiver som «Det syke barn», «Døden i sykeværelset» og «I inferno». Og gjennom Osvald-motivene som han laget med utgangspunkt i Henrik Ibsens «Gjengangere».

DET MEST

provoserende for Arne Munch-Ellingsen er at Bodil Stenseth hevder at det forelå en gjensidig pakt mellom Edvard Munch og hans søsken om ikke å få barn. Indikasjonene på det har forfatteren funnet i Munchs etterlatte papirer, som hun har studert i Munch-museets bibliotek. Det dreier seg ikke om beviser i brevs form, men er en slutning trukket på grunnlag av en kjede med skriftlige indisier. Og som selvsagt finner gjenklang i Munchs mesterlige og verdenskjente kunstnerskap.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer