VIL IKKE KOMMENTERE: Næringsminister Trond Giske er øverste ansvarlig for selskapene som er innblandet i tvilsom fiskeolje-handel med Vest-Sahara. Foto: SCANPIX.
VIL IKKE KOMMENTERE: Næringsminister Trond Giske er øverste ansvarlig for selskapene som er innblandet i tvilsom fiskeolje-handel med Vest-Sahara. Foto: SCANPIX.Vis mer

Handler i strid med egne retningslinjer

Statlige selskaper kjøper fiskeolje fra Vest-Sahara, noe regjeringen fraråder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Statlig eide selskaper er involvert i handel som regjeringen fraråder. Tvilsom fiskeolje går til å fôre norsk oppdrettslaks.

Firmaet GC Rieber Oils sier i en pressemelding lagt ut på firmaets nettside at de får fiskeolje fra mange steder i verden, deriblant Vest-Sahara. Vest-Sahara er okkupert land, og det regnes som i strid med både norske og internasjonale retningslinjer å gjøre forretninger der. Fôrprodusenten Ewos, datterselskap av statlig eide Cermaq, er kunde av GC Rieber Oils og kjøper olje importert fra selskapets fabrikk i Marokko. Ewos leverer fôr til flere norske oppdrettselskaper, deriblant et annet Cermaq-selskap - Mainstream.

Dette plasserer den trøblete handelen på bordet til næringsminister Trond Giske. Dagbladet er kjent med at næringsministeren har bedt om en redegjørelse fra Cermaq.

Godtok forklaringSVTs «Uppdrag granskning» (se filmen på Brennpunkt) satte fokus på GC Riebers handel med vestafrikansk fiskeolje i en dokumentar tirsdag. Ledelsen i GC Rieber Oils sier i sin pressemelding at de er klar over problemstillingene omkring Vest-Sahara, men at de har drevet sine aktiviteter i dialog med norske myndigheter og med høyt fokus på sitt internasjonale samfunnsansvar. Denne forklaringen har Ewos godtatt.

- Etter at Dagbladet satte fokus på handel med fiskeolje fra Vest-Sahara i 2008, mottok vi forsikringer fra GC Rieber om at deres virksomhet ikke var i konflikt med myndighetenes retningslinjer. Nå registrerer vi at UD gir uttrykk for at det er i strid med retningslinjene og vi vil derfor følge opp saken, sier kommunikasjonssjef Peter Hagen i Ewos til Dagbladet.

Ikke klarertRieber skal ha tolket UDs råd dithen at handel med Vest-Sahara kan være i orden dersom man tar hensyn til lokalbefolkningens interesser, noe de mener at de gjør. Men det er en feiltolkning.

- Vårt generelle råd er å avstå fra all næringsvirksomhet med Vest-Sahara. Vi har ikke klarert noen virksomhet med GC Rieber. Vi har vært i direkte kontakt med selskapet og gitt klart uttrykk for vårt syn, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til Dagbladet.

Stopper ikke
Til tross for avsløringene vil ikke Ewos kutte samarbeidet med GC Rieber Oils.

- Det blir å forskottere saken. Men vi vil rette oss etter de kravene som kommer fra norske myndigheter, sier Peter Hagen.

GC Rieber Oils har bestilt en granskning av seg selv fra Det norske Veritas. Ewos vil avvente resultatene av denne. Ifølge Hagen har ikke det statseide selskapetat kontroll på hvor all fiskeoljen de kjøper kommer fra.

- Når vi kjøper fra GC Rieber, er det det samme som å kjøpe fra et hvilket som helst annet selskap i Norge. Vi vet ikke uten videre hvor oljen kommer fra, sier han.

Trond Giske avventer redegjørelsen fra selskapet sitt, og ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet nå.

Dagbladet har ikke lykkes i å komme i kontakt med administrerende direktør i GC Rieber Oils, Arne Alnæs.