Handler med Israel

På tross av at forsvarsminister Kristin Krohn Devold uttalte at Norge ikke ønsker å kjøpe krigsmateriell fra Israel, har Forsvarsdepartementet godkjent nye kjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forsvaret har fått tillatelse til å kjøpe produksjonsrettigheter til kommandoinnredning til beltevogner, israelskproduserte laserbeskyttelsesbriller, modemer og andre elektronikkomponenter fra israelske leverandører. Godkjennelsen ga Forsvarsdepartementets ledelse i juni.

Betent

Godkjennelsen kom etter at den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet frøs alle kjøp fra Israel i april, etter at Dagbladet avslørte at Forsvaret hadde kjøpt 100000 mitraljøseskudd fra Israeli Military Industry.

Kjøp av forsvarsmateriell og våpen fra Israel er politisk betent i Norge, som har hatt som praksis å ikke drive våpenhandel med krigførende land.

Det ble rettet kraftig kritikk mot regjeringen fra politiske motstandere etter at de to tidligere våpenkjøpene fra Israel ble kjent.

23. april i år siterte Aftenposten forsvarsminister Krohn Devold på det følgende:

«På grunn av praksis for gjenkjøp, hverken kjøper eller selger vi materiell til Israel. Unntaket har vært mindre partier, som nå. Men slik situasjonen er i Midtøsten, er det ikke noe ønske om å kjøpe forsvarsmateriell fra Israel.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer