Handler med Israel

På tross av at forsvarsminister Kristin Krohn Devold uttalte at Norge ikke ønsker å kjøpe krigsmateriell fra Israel, har Forsvarsdepartementet godkjent nye kjøp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har fått tillatelse til å kjøpe produksjonsrettigheter til kommandoinnredning til beltevogner, israelskproduserte laserbeskyttelsesbriller, modemer og andre elektronikkomponenter fra israelske leverandører. Godkjennelsen ga Forsvarsdepartementets ledelse i juni.

Betent

Godkjennelsen kom etter at den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet frøs alle kjøp fra Israel i april, etter at Dagbladet avslørte at Forsvaret hadde kjøpt 100000 mitraljøseskudd fra Israeli Military Industry.

Kjøp av forsvarsmateriell og våpen fra Israel er politisk betent i Norge, som har hatt som praksis å ikke drive våpenhandel med krigførende land.

Det ble rettet kraftig kritikk mot regjeringen fra politiske motstandere etter at de to tidligere våpenkjøpene fra Israel ble kjent.

23. april i år siterte Aftenposten forsvarsminister Krohn Devold på det følgende:

«På grunn av praksis for gjenkjøp, hverken kjøper eller selger vi materiell til Israel. Unntaket har vært mindre partier, som nå. Men slik situasjonen er i Midtøsten, er det ikke noe ønske om å kjøpe forsvarsmateriell fra Israel.»

Godkjent av ledelsen

I sommer ble så fem nye forsvarskjøp fra israelske leverandører godkjent av politisk ledelse i departementet. Forsvaret ønsket å gjøre nok et kjøp, tilleggspansring av beltevogner M113, fra israelske leverandører. Dette kjøpet ble ikke godkjent av Forsvarsdepartementet, og Forsvaret videre med den tyske leverandøren IDB.

På samme måte som etter klasebombetabben i oktober informerte Forsvarsdepartementet om fire av de godkjente kjøpene av militært materiell fra Israel gjennom en pressemelding på sin hjemmeside i høst.

Pressemeldingen ble i går oppdatert med et femte godkjent materiellinnkjøp, etter at Dagbladet begynte å interessere seg for saken.

BELTEVOGN: Forsvaret har kjøpt produksjonsrettigheter til kommandoinnredninger til denne typen beltevogn, M113, fra israelske AOB Technologies Ltd.