Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handler oftere på krita

Nordmenn bruker kjøpekort som aldri før. I løpet av årets tre første måneder kjøpte vi varer for mer enn 1,2 milliarder kroner på krita.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De lokker med rentefritak i en håndfull måneder. Deretter løper rentene lynraskt - 30 prosent er ikke uvanlig. Likevel er kortstokken i nordmenns lommebøker supplert med 850000 Her & Nå-kort, Kjøpekort eller tilsvarende kreditt i plast.

I årets tre første måneder hentet vi ut 1252 millioner kroner fra kortselskapene. Det er i løpende kroner sju prosent mer enn samme periode i fjor og beviset på at vi slett ikke lot oss skremme av fjorårets rentesmell.

Med kortene sikret vi oss møbler, fjernsynsapparat og stereoanlegg på krita. Varer vi ikke ville eller kunne betale for der og da. Nå er de første renteregningene på vei til postkassene.

Ser vi på det samlede kjøpekortlånet blir veksten enda tydeligere: Ved utgangen av mars skyldte vi svimlende 5267 millioner kroner.

Og mens vi fyller vegger og gulv, kan kortselskapene gni seg i hendene.

- Vi hadde en svak periode etter renteuroen i fjor, men siden jul har interessen vært veldig god, sier administrerende direktør Niels Aall i GE Capital Bank, som blant annet tilbyr Her & Nå-kortet.

Han registrerer at kundene bruker lengre tid enn tidligere på å betale tilbake lånene. Likevel er tapene marginale, hevder Aall.

- Ja, de har vært forbløffende konstante de siste årene. Nettotapet er på 2,5 til 3 prosent av utlånene. Folk blir stadig flinkere med økonomien sin.