I HARDT VÆR: Nyutnevnt statsråd Solveig Horne fikk et homoflagg bak slottet etter Erna-regjeringens første statsråd. Foto: Christian Roth Christensen
I HARDT VÆR: Nyutnevnt statsråd Solveig Horne fikk et homoflagg bak slottet etter Erna-regjeringens første statsråd. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

- Handler om de som er kjønnsoperert eller ønsker å bli det

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) svarer for uttalelsen om at «transpersoner må inn under pasientlovgivingen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) avviser nå at hun har omtalt transpersoner som syke.

Tidligere i dag skrev Dagbladet om en uttalelse den nye likestillingsministeren ga til Blikk like før valget i september, som lett kan oppfattes på denne måten.

- Transpersoner må inn under pasientlovgivningen. Det er der de hører hjemme. Vi har gitt Harry Benjamin ressurssenter støtte i budsjettet, men transpersoner må først og fremst inn under Helsedepartementet slik at de blir rett plassert, siteres Solveig Horne.

Reagerer LLH-leder Bård Nylund reagerer kraftig på denne uttalelsen.

- Mener Horne med dette å si at transpersoner er syke? I så fall er det oppsiktsvekkende og uforenelig med å være likestillingsminister. Det å være en transperson er en identitet, sa Nylund og påpekte at mange transpersoner aldri har vært i kontakt med en operasjonskniv eller tatt hormontabletter.

Solveig Horne tydeliggjør nå hva hun mente med sin uttalelse i Blikk.

Forklarer - Denne uttalelsen handler om de som er kjønnsoperert eller de som ønsker å bli kjønnsoperert. All utredning og eventuell gjennomføring av dette foregår i helsevesenet. Støtten til Harry Benjamin-senteret er foreslått overført til Helse- og omsorgsdepartementet i 2014 budsjettforslaget, sier den ferske statsråden og utdyper:

- Mitt departement har ansvar for diskrimineringslovgivningen. Personer med ulik seksuell orientering har et vern mot å bli diskriminert - på alle samfunnsområder. Jeg er opptatt av at transpersoner ikke skal bli diskriminert, og vil fortsette arbeidet med nulltoleranse for diskriminering, sier Solveig Horne.