Handlet for 44 milliarder kroner i desember

I dag er siste innspurt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Når jula ringes inn i ettermiddag vil handelsstanden kunne lene seg fornøyd tilbake. Denne måneden har nordmenn nemlig nok en gang sørget for rekordforbruk.

Statistisk Sentralbyrå (SSB) anslår at norske handleglade har svidd av 44 milliarder kroner i desember. Dette er 60 prosent mer enn i samme periode i 2002, dersom en ser bort fra inflasjonen, skriver Aftenposten.

- Hovedårsaken er at det har vært en kraftig reallønnsvekst de siste årene, i tillegg til at sysselsettingen har gått opp. Når det blir færre arbeidsledige, får det også konsekvenser for forbruket. Dessuten har det vært en økning i låneopptak, noe som også øker etterspørselen i detaljhandelen, sier forbruksforsker Elling Borgeraas fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) til Aftenposten.

Gull øker Vi handler for over 40 prosent mer i desember enn ellers i året, og vi bruker aller mest på mat og drikke. I år er det kjøpt julemat for 17 milliarder kroner. I tillegg har vi handlet vin og sprit for et par milliarder kroner, eller dobbelt så mye som gjennomsnittet ellers i året. Blant andre bransjer som får merke julehandelen er landets gullsmeder. Ifølge SSBs oversikt øker deres omsetning med 250 prosent i desember. Også musikk- og filmbutikker øker kraftig. Her tredobles omsetningen, viser SSBs anslag. Tross rekordforbruk skal ikke nordmenn gå inn i julefeiringa med dårlig samvittighet, mener SIFO-forskeren. - Når folk flest får råd til å kjøpe det et lite mindretall tidligere kunne, så kommer moraliseringen. Jeg synes at folk skal ha julen i fred, og vi behøver ikke skape dårlig samvittighet ved å fortelle folk at de kjøper for mye. Folk kan kose seg med god samvittighet; det fortjener de, sier Borgeraas til Aftenposten.

Dro kortet 358 ganger i sekundet

Forbruket er langt høyere i Oslo enn i resten av landet. I desember har gjennomsnittsnordmannen handlet for 9477 kroner, mens snittet i Oslo ligger på 11 493 kroner. Nordmenn har også satt rekord når det gjelder korthandel denne desembermåneden, og ifølge Aftenposten dro vi på det meste kortet 358 ganger per sekund. Salget av alternative julegaver, som geiter, griser og kyllinger, er også rekordhøyt. Kirkens Nødhjelp meldte tidlig i desember om en økning på 50 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer