I AKSJON: En afrikansk prostituert på gata i Oslo - før sexkjøploven trådte i kraft ved nyttår. Foto: ESPEN RØST S.
I AKSJON: En afrikansk prostituert på gata i Oslo - før sexkjøploven trådte i kraft ved nyttår. Foto: ESPEN RØST S.Vis mer

Handlet for 52 685 kr på 7-Eleven - med horekundens bankkort

Nigerianere svindlet fulle nordmenn i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Først plukket de opp fulle nordmenn på gata i Oslo sentrum. Deretter avtalte de prostituerte sex med mennene, mot forhåndsbetaling. Så kikket de kundene over skuldra og registrerte pinkoden mens de var i minibanken for å ta ut penger til sexen.

Mens en av kvinnene hadde sex med kunden i en leilighet, stjal ei venninne eller en mannlig venn kundens bankkort fra lomma og brukte kortet til å få ut penger og varer til betydelige beløp.

Deretter la de kortet tilbake i lomma, og kunden merket ingenting - før kjempebeløpene ble trukket fra kontoen noen dager seinere.

Dømt for svindel
Nå er en 23 år gammel kvinne og hennes medsammensvorne, en 38 år gammel mann, begge fra Nigeria, i Oslo tingrett dømt for å ha svindlet til sammen 24 menn for beløp på mellom 703 og 52 685 kroner, til sammen nærmere 300 000 kroner.

Det største beløpet gikk til ett enkelt varekjøp i en 7-Eleven-butikk.

Svindelen, som de til dels gjennomførte sammen med ei allerede dømt venninne, pågikk over et års tid, etter at den 23-årige kvinnen kom til Norge fra Italia for å selge sex.

Ofrene var gjennomsnittlige norske menn, som regel på en snurr i området rundt Karl Johans gate - lette ofre for de afrikanske prostituertes kurtise.

Filmet
Geskjeften ble avslørt etter at overvåkingskameraer sist høst gjentatte ganger fanget opp 38-åringen mens han hevet beløp med stjålne bankkort. Han ble seinere, i oktober, gjenkjent utenfor leiligheten venninnene brukte som åsted for den betalte sexen, og en politipatrulje pågrep alle tre på eller utenfor adressen mens en kunde ble betjent.

Den norske kunden trodde han hadde kontroll på bankkortet - hvilket viste seg ikke å stemme. Kortet ble funnet utendørs fordi den ene kvinnen hadde kastet det fra seg mens hun prøvde å løpe fra politiet.

Aktor Carol Johanne Sandbye nedla påstand om ett år og to måneders fengsel for både kvinnen og mannen på grunnlag av straffelovens paragraf 257, for grovt tyveri med vinningshensikt, og paragraf 270, om svindel - i tillegg til krav om tilbakebetaling til ofrene og DnB NOR.

Oslo tingrett var av oppfatningen at de to tiltalte burde straffes strengt, og ila dem enstemmig fengsel i ett år og fire måneder. De to har sittet 90 dager i varetektsfengsel, og denne perioden trekkes fra dommen. Venninna ble i november dømt til 30 dagers fengsel.

Ikke troverdige
Retten festet ikke spesielt stor lit til de tiltaltes forklaring:

Under avhørene påsto kvinnen blant annet at hun i flere av tilfellene hadde fått bankkortet og pinkoden av kunden for selv å ta ut pengene. I tillegg mente hun at flere av beløpene var altfor høye; blant annet skal de 7-Eleven-ansatte selv ha svindlet til seg deler av beløpet.

Den 38-årige mannen endret blant annet forklaring etter at han ble konfrontert med overvåkingskamerabildene.

Etter at dommen er sonet ferdig, blir de to etter alt å dømme sendt tilbake til Italia, som var siste stopp før Norge for dem begge. Derfor kan trolig så vel de svindlede horekundene som banken se langt etter erstatningsbeløpet.