<strong>JANUARSALGET HAR STARTET:</strong> Butikkene lokker med mange salg nå i desember, det betyr enda lavere priser under januarsalget, tror ekspert. FOTO: Heiko Junge / SCANPIX
JANUARSALGET HAR STARTET: Butikkene lokker med mange salg nå i desember, det betyr enda lavere priser under januarsalget, tror ekspert. FOTO: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

Handlet for 80 000 kr i sekundet

Vi trekker kortet som aldri før under julehandelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Handleglade nordmenn stod i helga for rundt 200 kortbetalinger i sekundet - nesten nok til å sette ny rekord.

Dette tilsvarer en pengestrøm på rundt 80 000 kroner i sekundet.

Til sammen behandlet Bankens betalingssentral (BBS) rett over 4,5 millioner kortbetalinger sist fredag.

Kun én gang tidligere har BBS registrert så mange kortkjøp som denne dagen - det var 21. desember i fjor.

Generell trend
Også lørdag brukte vi bankkortene våre flittig.

- Mange var ute og handlet. Fra klokka 14 til 15 var det kun korte perioder vi behandlet under 200 kortkjøp per sekund. Det vil med andre ord si at det bare i denne timen ble gjennomført omtrent 720 000 kortbetalinger, sier Stein-Arne Tjore, kommunikasjonsdirektør i BBS, til Dagbladet.no.

I hele år har nordmenn stadig brukt kortet i stedet for å bruke kontanter.

- Det er en generell trend, sier Tjore.

 
Forsiktig start
Folk startet julehandelen i desember forsiktig, viser tall fra næringsorganisasjonen HSH. Den første uka i måneden var omsetningen i landets kjøpesentre 4 prosent lavere enn i fjor. Likevel er bransjen forsiktige optimister med tanke på dagene som kommer.

- Vi antar å se en viss effekt av at desemberlønna nå er kommet, sier Øystein Knoph, informasjonssjef  i HSH, til Dagbladet.no

Men om lønna med såkalt «halv skatt» er nok til å sette nye rekorder, tør han ikke spå noe om.

Salget har startet
Shoppingglade nordmenn har hatt handelsstanden på sin side de siste dagene. For det som vanligvis omtales som januarsalget, er allerede startet, ifølge ekspert.

— Vanligvis er det salg etter jul, men i år har det startet tidligere. Man kan nesten si at januarsalget startet i desember dette året, sier førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, Hans Mathias Thjømøe, til Stavanger Aftenblad.

Kort-fakta

* Hittil i desember er det gjennomført 42,8 millioner kortkjøp til en verdi av 17,9 milliarder.

*Dette er en vekst i antall kortbetalinger på 7,8 prosent og en omsetningsvekst for kort på 3,6 prosent sammenlignet med de første fjorten dagene i desember i fjor.

Kilde: BBS

Han tror effekten av dette vil bli enda lavere priser i januar.

— Da blir det sannsynligvis enda billigere. Januarsalget er pussig fordi det er en del produkter som er kjøpt inn for lenge siden med tanke på dette salget. Men nå sitter butikkene igjen med svære lagre man hadde regnet med å selge ut før jul. Dermed blir løsningen å tjuvstarte salget.

<strong>STADIG OFTERE:</strong> Vi foretrekker å bruke kort i stedet for kontanter under julehandelen. FOTO: Terje Bendiksby / SCANPIX
STADIG OFTERE: Vi foretrekker å bruke kort i stedet for kontanter under julehandelen. FOTO: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer