Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handlet hus og hytter for skolebarnas penger

Frank Murud i Undervisningsbygg siktet for å ha unndratt 90 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble den tidligere eiendomsjefen (50) i Oslo kommunes selskap Undervisningsbygg arrestert sammen med en 69 år gammel pensjonert håndverker. Men til tross for en inntekt på rundt 500|000 kroner, har Murud vært ualminnelig aktiv på eiendomsmarkedet. I løpet av de fire siste årene har han kjøpt seg villa i Holmenkollen, hus i Fredrikstad,leilighet på Lillehammer og leilighet, hytte og to tomter på Geilo. Her er lista over eiendomskjøpene:

• 2002, villa i Holmenkollen til 10,2 millioner kroner.

• 2004, hytte på Geilo til 1,9 millioner kroner.

• 2004, tomt på Geilo til 1,7 millioner kroner.

• 2004, leilighet på Geilo til 1,8 millioner kroner.

• 2005, leilighet på Lillehammer til 2,125 millioner kroner.

• 2005, hus i Fredrikstad til 4,5 millioner kroner.

• 2006, tomt på Geilo til 2,2 millioner kroner.

 FOR BARNAS PENGER: I 2002 kjøpte svindelsiktede Frank Murud dette huset i Holmenkollen for 10,2 millioner. Foto: TRULS BREKKE
FOR BARNAS PENGER: I 2002 kjøpte svindelsiktede Frank Murud dette huset i Holmenkollen for 10,2 millioner. Foto: TRULS BREKKE Vis mer

Fra tidligere av eier han ei hytte på Hvaler.

Hvordan han har finansiert alle eiendomskjøpene er trolig noe av det Murud nå må forklare seg om til politiet. For han har hatt tilgang på langt større summer enn det en ordinær lønnsinntekt fra et kommunalt selskap skulle tilsi. I følge informasjonssjef Marit Thorsen i Undervisningsbygg tjente Murud rundt en halv million i året. 10 mai i år flagget teknologiselskapet Birdstep at Murud var oppe i en eierandel på 5,9 prosent etter at han hadde kjøpt aksjer for 6,6 millioner kroner. Murud skal også ha gått rundt med en Rolex-klokke som fikk kollegaer og venner til å undre seg over hvor han fikk penger fra.

ErkjennerMurud og den 69 år gamle pensjonerte håndverkeren er siktet for å ha tilegnet seg rundt 90 millioner kroner. Penger som egentlig skulle gitt Oslos barn og unge en sunn og trivelig skolehverdag, skal ha blitt puttet i de to siktedes egne lommer. Undervisningsbygg eier og driver alle Oslo kommunes skole- og barnehageeiendommer. De bygger og rehabiliterer for rundt 1,2 milliarder kroner i året.

- Han har samtykket til varetekt og forklarer seg fullt ut, sier advokat John Christian Elden som representerer den tidligere eiendomsjefen.

Etter det Dagbladet erfarer har Murud også erkjent de faktiske forholdene i saken.

OvervåkingI fjor høst fikk Oslo kommune et tips om at Murud ikke hadde rent mel i posen.

- Tipset var ikke særlig konkret, men vi valgte likevel å konfrontere ham med det, sier byråd for byutvikling Grete Horntvedt (H) til Dagbladet.

Murud blånektet for beskyldningene, men sa like vel opp stillingen sin like etter. Han sluttet som eiendomsjef i Undervisningsbygg ved nyttår. Det var ikke tipset fra i fjor høst som fikk politiet til å starte etterforsking. Derimot ble politiet alarmert av kontrollsystemer som overvåker finanstransaksjoner.

- Dette viser bare at disse systemene fungerer, sier politiinspektør Jørgen Brodal i Oslo politidistrikt.

Han vil ikke si om deler av pengene er kommet til rette.

- Vi er fortsatt ved starten av etterforskingen i denne saken, sier han.

VenstresvingerMurud jobbet i eiendomselskapet Neas før han ble ansatt i Undervisningsbygg, og vendte tilbake til Neas som eiendomsdirektør da han sluttet så brått etter konfrontasjonen i fjor høst. Han har flere styreverv, og nylig etablerte han HMS eiendomsutvikling sammen med Sven Roar Holt (36) og en annen person.

- Vi er tre stykker som har lykkes godt med å tjene penger for andre, så nå ville vi tjene dem til oss selv. Jeg kjenner Frank som en usedvanlig hyggelig fyr, og kan ikke fatte at han kan være involvert i en svindelsak, sier Holt til Dagbladet.

- Han har sikkert tatt noen venstresvinger her og der, men hvem har vel ikke det, sier han.

SviktElden stusser over at dette ikke er blitt oppdaget tidligere

- Det er all grunn til å se på Oslo kommunes rutiner, når så høye beløp kan tappes fra en konto for vedlikehold av skoler uten at noen savner pengene, sier advokat Elden.

Han undrer seg også over at ingen reagerte på at byggene ikke ble vedlikeholdt slik de skulle.

- Det er åpenbart at våre kontrollsystemer har sviktet, sier styreleder Signe Horn i Undervisningsbygg til Dagbladet.

Hun sier de nå vil granske hvordan en slik svindel kan være mulig.

I går ble det kjent at administrerende direktør Erik Krogseth i Undervisningsbygg går av med øyeblikkelig virkning som følge av skandalen.

Svindelsaker har også rystet Undervisningsbygg tidligere. I mars ble en ansatt i Undervisningsbygg gransket etter at han gav en venn svært verdifulle byggeoppdrag innenfor etaten.