Skoleskyting i Texas:

- Handlet ikke raskt nok

Etter skoleskytingen på Robb Elementary School i Uvalde i Texas, blir politiet nå anklaget for å ikke ha handlet raskt nok. Det tok opptil én time fra politiet ankom skolen, til Salvador Ramos (18) ble skutt.

USA: Tirsdag 24. mai tok Salvador Ramos seg inn på en barneskole i Uvalde, Texas. Video: Reuters / Facebook / Twitter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag skjedde den dødeligste skoleskytingen i USA på et tiår. Den mistenkte gjerningspersonen Salvador Ramos (18) skal ha tatt seg inn på barneskolen Robb Elementary School i Uvalde i Texas, bevæpnet med ei rifle og et håndvåpen.

Der ble 19 barn og to lærere drept. Ytterligere 17 andre personer ble skadd i masseskytingen som nå ryster USA.

Ifølge myndighetene i Texas tok det opptil én time fra politiet ankom skolen, til Ramos selv ble skutt og drept av en tjenesteperson fra USAs grensekontroll.

Etterfulgt av skoleskytingen har flere tatt til orde for at politiets responstid på massakren bør granskes, ifølge Washington Post.

En av dem er kongressmannen fra Texas, Joaquin Castro, som henvender seg til FBI i et offentlig brev og på Twitter, og ber dem om å etterforske responstida til nødetatene.

I et brev til FBI-direktør Christopher A. Wray skrev Castro at føderale tjenestemenn bør undersøke om skolens sikkerhetsoffiser og den mistenkte utvekslet skudd utenfor skolen, og eksakt hvor lang tid det tok før politiet avbrøt Ramos inne i klasserommet.

Forespørselen er sendt etter at flere foreldre som var på stedet, har uttrykt bekymring for politiets responstid.

- Befolkningen i Uvalde, Texas, og nasjonen, fortjener en nøyaktig beretning om hva som skjedde, skrev Castro.

KREVER GRANSKING: Kongressmedlem Joaquin Castro ber om etterforskning av nødetatene etter skoleskytingen i Texas. Foto: Michael Brochstein / NTB
KREVER GRANSKING: Kongressmedlem Joaquin Castro ber om etterforskning av nødetatene etter skoleskytingen i Texas. Foto: Michael Brochstein / NTB Vis mer

Frustrerte over håndteringen

Et av øyevitnene til hendelsen som utspilte seg på Robb Elementary School, Juan Carranza (24), forteller til Associated Press (AP) at en kvinne ropte til politiet at de skulle «gå inn», ifølge BBC.

Men ifølge Carranza valgte politiet å ikke gå inn i skolebygningen.

Carranza, som selv mistet sin datter i skoleskytingen, sier til AP at han selv og andre øyenvitner i ren frustrasjon vurderte å løpe inn på skolen fordi politiet «ikke gjorde noen ting».

En video som ble postet av en av foreldrene på Facebook, som Washington Post har republisert, viser at familiene til barna venter utenfor skolen. Der uttrykker de frustrasjon over at politiet ikke går inn på barneskolen for å stoppe gjerningsmannen.

I SORG: Flere har lagt ut blomster forran Robb Elementary School etter massakeren som skjedde på tirsdag. Foto: Allison Dinner/AFP/NTB
I SORG: Flere har lagt ut blomster forran Robb Elementary School etter massakeren som skjedde på tirsdag. Foto: Allison Dinner/AFP/NTB Vis mer

Steven McCraw, direktøren for avdelingen for offentlig sikkerhet i Texas, fortalte på en pressekonferanse onsdag at det gikk alt fra 40 minutter til opptil én time fra politiet først ankom skolen til Ramos ble skutt.

Også Dora og Bob Estrada, som bor overfor Robb Elementarys hovedinngang, stiller spørsmål ved hvorfor de stadig så politifolk komme til stedet, men ikke umiddelbart forsøkte å storme bygningen.

- (...) De bare stor der, sier de til Washington Post.

Paret hadde selv et barnebarn på skolen, Jayden. Han overlevde uten skader.

- Vanskelig å forsvare

Sikkerhetseksperter stiller nå spørsmål ved om standardprotokollen for å respondere på en skoleskyting ble fulgt under angrepet på barneskolen.

Standardprotokollen for hvordan man skal håndtere en skoleskyting ble satt etter skoleskytingen på Columbine High School i Colorado i 1999, der gjerningsmennene Eric Harris og Dylan Klebold drepte tolv elever og en lærer.

VÅPENTILHENGER: Den republikanske senatoren Ted Cruz fikk flere kritiske spørsmål om USAs våpenpolitikk under minnestunden for ofrene etter skoleskytingen i Uvalde, Texas. Video: Sky News, Reuters. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Protokollen sier at politiet skal angripe gjerningspersonen med det samme de kommer i kontakt med vedkommende.

Kenneth Trump, en amerikansk skolesikkerhetsekspert, sier til Washington Post at enhver forsinkelse fra politiet vil være vanskelig å forsvare i ettertid.

Forsvarer politiet

På en pressekonferanse torsdag kveld, norsk tid, opplyser politiet i Texas at de vil komme til bunns i saken.

- Vi skal finne ut alt. Vi kommer ikke til å avslutte etterforskningen før vi har alle svarene, sier Victor Escalon i South Texas-politiet på pressekonferansen.

Flere sikkerhetssjefer og politisjefer har imidlertid tatt til orde for at politiet gjorde det de skulle.

McCraw har, ifølge Washington Post, forsvart politiets respons og sagt at politiet på stedet reddet liv.

USAs grensepatruljesjef Raúl Ortiz sa onsdag at flere polititjenestepersoner reagerte raskt på skytingen og at de «ikke nølte».

- De gikk inn i det klasserommet og de tok seg av situasjonen så raskt de kunne, sa han ifølge BBC.

Myndighetene opplyser at den mistenkte gjerningsmannen hadde låst seg selv inne i et kasserom som politiet slet med å komme seg inn i.

GJERNINGSMANN: Gjerningspersonen i skoleskytingen i Texas, Salvador Ramos (18) ble skutt og drept av politet på åstedet. Foto: Shutterstock/NTB
GJERNINGSMANN: Gjerningspersonen i skoleskytingen i Texas, Salvador Ramos (18) ble skutt og drept av politet på åstedet. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

Sendte meldinger

Det har også kommet fram at Ramos sendte meldinger på sosiale medier om skytingen, bare minutter før det skjedde.

Guvernøren i Texas, Greg Abbott, opplyste onsdag at Ramos hadde sendt meldinger på sosiale medier, 30 minutter før han gikk til angrep på barneskolen, om at han skulle skyte bestemoren sin.

En seinere melding erklærte han at han hadde skutt bestemoren sin. Hennes tilstand skal nå være stabil.

I den siste meldingen han skrev, 15 minutter før han gikk til angrep på skolen, sa han at han ville angripe en barneskole.

Ifølge New York Times hadde Ramos sendt alle disse meldingene til en 15 år gammel jente i Tyskland, som han hadde møtt to uker tidligere på chatte-appen Yubo.

I en uttalelse fra Meta, også kjent som selskapet til Facebook, sier de at de private meldingene ble oppdaget etter den forferdelige tragedien skjedde. De la også til at de har et tett samarbeid med etterforskerne i saken, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer