Masseskytingen i Oslo:

- Handlet om å redde liv

Irene Grønvoll var på Per på hjørnet da en mann begynte å avfyre skudd mot utestedet. Da det kom inn folk med skuddskader, gikk hun i hjelpemodus.

HAVNET MIDT I KAOSET: Irene Grønvoll var på Per på hjørnet fredag, hvor to menn ble skutt og drept. Hun utførte førstehjelp på noen av de som ble skadd. Foto: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet
HAVNET MIDT I KAOSET: Irene Grønvoll var på Per på hjørnet fredag, hvor to menn ble skutt og drept. Hun utførte førstehjelp på noen av de som ble skadd. Foto: Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg hørte skudd, og tenkte at det ikke kunne stemme. Men jeg skjønte fort at det var noen med automatvåpen som skjøt. Mye mer rakk jeg ikke å tenke før det ramlet skadde inn, sier Irene Grønvoll til Dagbladet.

Hun sto ved inngangsdøra på Per på Hjørnet da kaoset brøt ut.

Tidligere på dagen hadde hun og noen venner vært i Pride park, før de tok turen videre til utestedet i Rosenkrantz' gate.

Gjerningsmannen, 43 år gamle Zaniar Matapour, hadde tidligere på dagen, fredag ettermiddag rett over klokka 16, blitt observert på et serveringssted i Oslo, har politiet opplyst.

Natt til lørdag, klokka 01.11, gikk han av 18-trikken ved Oslo tinghus.

Deretter gikk han mot utestedet Per på hjørnet og begynte å skyte.

- Prioriterte dem som kunne reddes

Grønvoll har førstehjelpsbakgrunn, og gikk inn i hjelpemodus da det kom inn folk med skuddsår i overkroppen.

- Det handlet om å redde liv. De som kom inn var ikke de som var hardest skadd, det var ingen av dem som blødde ut. Men jeg så at det var noen utenfor som ikke var til å redde.

- Vi prioriterte å redde dem som kunne reddes, legger hun til.

Hun beskriver dem hun hjalp som hardt skadd. De skal ha vært skutt flere ganger i overkroppen, sier hun.

- Men de klarte seg bra med tanke på situasjonen. Alle hadde panikk, men det gikk greit.

- Ikke mange steder å rømme

Situasjonen inne var kaotisk. Mange prøvde å gjemme seg, eller komme seg unna.

- Folk lå bak baren, eller gikk inn på toalettet og låste døra. Det er et lite lokale, og ikke mange steder å rømme.

Grønvoll anslår at det verste kaoset roet seg i løpet av fem minutter. Politiet var raskt på stedet, men minuttene i forkant var lange.

- Det virket som en evighet mens det pågikk.

Dagbladet møtte henne lørdag, dagen etter angrepet. Planen var å gå i paraden med vennegjengen. Slik ble det ikke.

- Vi skulle feire kjærligheten. Det kommer vi til å gjøre, men jeg tror mange føler på et behov for å gå i parade i dag. Jeg er streit, men ville også være med og feire kjærligheten, sa hun til Dagbladet lørdag.

- I dag er vi først og fremst oppriktig lei oss. Det var en helt surrealistisk opplevelse. Nå må vi bare samle oss, og få litt håp igjen. Det er vanskelig på en dag som denne.

Terrorsiktet

43 år gamle Zaniar Matapour er pågrepet og siktet for drap, drapsforsøk og terror etter å ha skutt rundt seg i Rosenkrantz' gate. Skytingen skjedde utenfor en rekke utesteder rett ved Oslo tinghus.

Politiet fikk den første meldingen klokka 01.14, og gjerningspersonen ble pågrepet fem minutter seinere.

To personer ble drept, mens 21 ble skadd.

PST pekte kort tid etter udåden på islamistisk terror som en mulig forklaring:

- Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg samme dag som udåden.

Politiet etterforsker nå bakgrunnen og nettverket til 43-åringen for å finne ut om motivet bak masseskytingen kan ha vært islamistisk terror.

Politiet har også en hypotese om at psykisk sykdom kan være bakgrunn for ugjerningene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer