Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Handling framfor frykt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Flertallet i Arbeiderpartiets sentralstyre går inn for å overføre sykehusene fra fylkeskommunene til staten. Sykehusene skal bli statsforetak med egne styrer og drives som selvstendige økonomisk enheter. Det er en dristig reform både fordi det innebærer en stor driftsmessig og organisatorisk endring av landets 80 sykehus og på grunn av reformens følger for fylkeskommunen. Forslaget har allerede utløst en kraftig politisk strid internt i regjeringspartiet. Et mindretall på seks av sentralstyrets tjue medlemmer stemte mot gårsdagens vedtak. Striden vil trolig vare fram til landsmøtet. Regjeringen og Ap-ledelsen setter dermed sin prestisje bak sykehusreformen.
  • Vi hilser forslaget velkommen. Fylkeskommunene har hatt sin sjanse som sykehuseier. Det har gått dårlig. Pasientkøene er lange. Økonomien er dårlig. Virksomheten er tungvint organisert. Nabosykehus samarbeider dårlig. Sykehusdirektørene har vært like opptatt med å jage etter ekstrabevilgninger som å få trimmet sine organisasjoner. Fylkeskommunene har skjøvet ansvaret for dårlig sykehusdrift over på rikspolitikere, som jevnlig har måttet ekstrabevilge svære beløp for å holde driften og pasientene i live.
  • Formålet med statlig eierskap er mer effektiv drift. Staten bør lettere kunne organisere kompetanse og sørge for en bedre arbeidsdeling mellom enheter enn fylkeskommunene har greid. Det er for eksempel ikke gitt at alle sykehus skal ha akuttmottak som er operative eller i beredskap til enhver tid. Dessuten vil den innsatsstyrte finansieringen i større grad kunne bli et styringsinstrument og et incitament for effektiv drift, når pengene ikke lenger skal gå via fylkeskommunen.
  • Statlig overtakelse behøver slett ikke å bety mer sentraldirigering og mindre demokrati. Tvert imot vil organisering i statsforetak innebære større selvstendighet til hvert enkelt sykehus. Det vil i sin tur gi muligheter til bedre organisering av sykehuspersonalet og mer resultatorienterte enheter. Sentralstyrets forslag uttrykker vilje til handling. Det er bedre enn fortsatt nøling.